Vakopleiding meubelstofferen

Een complete 1,5 jarige vakopleiding tot professioneel meubelstoffeerder. CRKBO erkend.

Deze opleiding omvat 5 modules, elk bestaand uit een verschillend aantal lessen en 1 verdiepingsmodule. 

Module 1  Basiskennis meubelstoffering
Module 2 Gebruik van naaimachines en aanverwanten, stoflegging en knippen
Verdiepingsmodule Stijlkennis (1 les)
Module 3  Herstofferen van een fauteuil op authentieke wijze
Module 4 Herstofferen van een fauteuil op moderne wijze (schuimopbouw)
Module 5 Herstofferen van design stoelen

De vakopleiding is ook modulair te volgen. Je start altijd met de module 1 en 2, de basismodule. Indien je deze met goed resultaat hebt afgerond kunnen module 3, 4 en 5 in willekeurige volgorde gevolgd worden. Module 3, 4 en 5 worden niet altijd tegelijk aangeboden. Heb je van alle modules het vakcertificaat gehaald, dan ontvang je het diploma voor de complete vakopleiding, ná het afleggen van de meesterproef (examen).

 

Module 1 en 2 zijn feitelijk gecombineerde modules.

Module 1 (overdag: 5 lessen avond: ca 8 lessen): basiskennis meubelstoffering

 • Singelen
 • Veren zetten
 • Opbouw zitting algemeen.
 • Opbouw zitting met capitoneer afwerking (moderne manier)
 • Tussentijds verkenning van materialen en er mee werken
 • Verkenning van gereedschap en ermee werken.

De bedoeling is dat je tijdens het opzetten van twee projecten via overdracht, standaardprojecten en natuurlijk zelfstudie, de basistechnieken onder controle krijgt. Het capitoneer project is niet standaard, maar is zeer belangrijk om de technieken onder controle te krijgen bij deze module. Nadat je de twee basisprojecten op een hocker hebt geleerd, ga je een eindproject maken. Het is hierbij de bedoeling dat je een eetkamer/keukenstoel, of een variant met basiszitting, helemaal zelf uit gaat voeren met de technieken die je geleerd hebt (geen capitoneren, dat komt later). Deze stoel neem je zelf mee of is aan te schaffen in overleg met de vakdocent. Dit project wordt beoordeeld om je basiscertificaat te verkrijgen. 

 

Module 2 (overdag: 5 lessen avond: ca 7 lessen): gebruik van naaimachines en aanverwanten, stoflegging en knippen. Aan de slag met hoezen en kussens.

Een aparte module, waar voornamelijk gelet wordt op gebruik van naaimachines en aanverwanten, stoflegging en knippen. Hierbij wordt de nadruk gelegd op kussens, hoezen en stoflegging, afwerking. Diverse technieken komen aan de orde. Het huidige stofferen draait vooral hierom. Het is de bedoeling dat je zelf aan de slag gaat met een hoes of kussens. Modellen neem je zelf mee. Het eindresultaat wordt beoordeeld en afgesloten met een certificaat.

Verdiepingsmodule (1 les): stijlkennis

Na afronding van de modules basiskennis volgt een les stijlkennis. Dit valt gedeeltelijk onder kunstgeschiedenis, maar is hier maar een heel klein stukje van.

 • Onder welke stijl valt het meubel
 • Wat zijn de kenmerken voor stofferen
 • Welke stoffen horen hierbij.

Bij deze les hoort een excursie naar een stoffenleverancier of stoffenmarkt. Dit is echter vrijblijvend, maar wel leuk! De extra kosten hiervoor bedragen € 25,-. De vakdocent is hierbij aanwezig en geeft aanwijzigingen waar op gelet kan worden.

 

Module 3 (overdag: 10 lessen avond: 20 lessen): herstofferen van een fauteuil op authentieke wijze

Deze module kan je ook los volgen als je de basiscursus (module 1) gevolgd hebt.

Het gaat hierbij om het herstofferen van een fauteuil (geen design model, dit is een aparte module). Er is een verschil tussen authentiek stofferen of modern (schuim opbouw).
De basis en een deel van de afwerking behoort nu tot de kennis. Nu ga je beginnen met het echte werk. Zorg van te voren dat je een fauteuil hebt (ter beoordeling aan de vakdocent). Het uitkleden van de fauteuil doe je thuis. Let op, hier leer je ontzettend veel van. Laat de stoel eerst aan de vakdocent zien en overleg hoe en wat (bewaar alles). Onder begeleiding ga je de stoel weer opbouwen en stofferen (materialen en stof zijn niet bij de cursus inbegrepen, omdat dit per stoel afhankelijk is en je hier een eigen keuze in kunt maken). De fauteuil wordt beoordeeld en afgesloten met een certificaat. 

 

Module 4 (overdag: 8 lessen avond: 16 lessen): herstofferen van een fauteuil op moderne wijze

Deze module kan je ook los volgen als je de basiscursus (module 1) gevolgd hebt.

Je gaat een fauteuil (ook weer geen design model) herstofferen, zoals in module 3, maar dan volgens de moderne variant. Dit gebeurt met schuimopbouw. De fauteuil wordt beoordeeld en afgesloten met een certificaat. 

 

Module 5 (overdag: 8 lessen avond: 16 lessen): herstofferen van design stoelen

Deze module kan je ook los volgen als je de basiscursus (module 1) gevolgd hebt. 

Designstoelen is een onderwerp apart. Je neemt een eigen stoel mee wordt vooraf beoordeeld door de vakdocent. Je leert hoe om te gaan met een designstoel. Het uiterlijk lijkt simpel, maar hier gaat veel meer techniek en werk in zitten dan je verwacht. Een hele uitdaging! De stoel wordt beoordeeld en afgesloten met een certificaat. 

Voor wie?

Voor iedereen die het stofferen van meubels op professioneel niveau wil beoefenen om zich zelfstandig toe te leggen op het meubelstofferen.

Startdatum 

Locatie Zundert (regio Breda):

 • Maandagavond 13 januari 2020 van 19.30 uur tot 22.00 uur - wekelijks (VOL)
 • Dinsdagavond 7 januari 2020 van 19.30 uur tot 22.00 uur - wekelijks (VOL)

NIEUWE LOCATIE RAVENSTEIN- regio Oss/Nijmegen

 • Dinsdagavond 24 maart 2020 van 19.00 uur tot 22.00 uur - wekelijks (nog 5 plaatsen)

Locatie Oisterwijk

 • Maandag overdag van 10.00 uur tot 15.00 uur  - om de week (VOL)
 • Maandag overdag van 10.00 uur tot 15.00 uur - om de week (VOL)
 • Donderdagmiddag van 14.00 uur tot 19.00 uur - (tijdens de oneven weken) (VOL)
 • Maandagavond 13 januari 2020 van 19.30 tot 22.00 uur (wekelijks) - (Let op: nog 2 instroommogelijkheden, mits je tussendoor een keer kunt komen om de 2 gemiste lessen in te halen. Inschrijven uiterlijk 24 januari 2020. Startdatum 27 januari 2020).

Deelname is op volgorde van inschrijving.

Vakdocenten 

Locatie Oisterwijk: Miriam Roest van atelier Padouk - Cursusadres: Kerkhovensestraat 11B in Oisterwijk.
 

Locatie Zundert (regio Breda): Leon Pluym van Meubelstoffeerderij Leon Pluym - Cursusadres: Meubelstoffeerderij Leon Pluym, Molenzicht 13a in Zundert. 

 

Locatie Ravenstein (regio Oss/Nijmegen): Heleen Nachtegaal van Meubelstoffeerderij Nachtegaal - Cursusadres: Kolonel Wilsstraat 8, 5371 AG Ravenstein

Studiebelasting/huiswerkopdrachten

Omvang van de vaklessen: 37 lessen (= lesdagen) - 185 lesuren
Praktijkopdrachten (thuis): minimaal 6 en zoveel mogelijk oefenen om de opgedane kennis in de praktijk toe te passen. Afgeven van een urenindicatie is moeilijk aangezien dit samenhangt met handigheid en enthousiasme, maar zal minimaal 4 uur per week bedragen. Dit is krap, maar zal vanzelf groeien omdat de ervaring leert dat je steeds meer thuis wilt gaan doen. Herhalen is wel een must omdat de les maar 1 x per 2 weken is.

Eindtoetsing / certificering

De deelnemer doorloopt het modulair opgebouwde programma en sluit elke module af met een certificaat. De vakopleiding wordt afgesloten met een Meesterproef - eindexamen onder leiding van een onafhankelijke examencommissie. In deze commissie zijn verschillende disciplines vertegenwoordigd. De commissie ziet ook toe op de kwaliteit van het opleidingsprogramma. 

Basisset meubelstofferen

(vrijblijvend en ook los te bestellen bij de vakdocent)

 • 1 klos pikeerficelle € 27,50
 • Naaldenset € 27,50
 • Pasnaald 20 cm
 • Retournaald 40 cm
 • Kromme naalden 6,5, 10 en 15 cm
 • Stoffeerschaar 8" € 65,-
 • Rol singelband € 14,50
 • Singelspanner € 35,-
 • Stoffeerhamer € 110,-
 • Koevoet € 37,50
 • Puntsel € 14,50
 • Crintrekker € 11,-
 • Stoffeerspelden € 17,50

Totaalprijs ca. € 360,-. Indien de gehele set aangeschaft wordt € 50,- korting.

Informatie & aanmelding

Meld je aan via de aanmeldbutton op deze webpagina. Eerst meer informatie? Neem dan contact op met bastienne.gootjes@onsambachtshuis.nl

De algemene voorwaarden van Oranjestarters BV, handelend onder de naam van Het Ambachtshuis Brabant, zijn van toepassing.

 

Eerst bekijken of het vak iets voor je is? Volg dan de workshop 'meubelstofferen'