Basiscursus meubelrestauratie - leer kijken en herkennen

Ben je geïnteresseerd in meubelontwerpen of het uniek maken van bestaande meubels? Leer uit het verleden en pas het toe in het heden!

Inhoud van de vakcursus

In deze cursus leer je meubels uit vervlogen tijden te beoordelen en te herkennen. Je leert verschillende technieken toe te passen en er een eigen draai aan te geven. Een goede restaurateur of meubelmaker kan pas kwaliteit leveren, als hij of zij zowel de ambachtelijke als de moderne technieken beheerst! "Leer eerst met de hand te werken en pak daarna pas die bovenfrees", aldus een van onze vakmensen. Door deze werkwijze ontwikkel je een goede feeling voor het te restaureren object.  

De cursus is opgebouwd uit 7 lessen en is volledig praktisch gericht. In de eerste 4 lessen komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Hout vervangen
  • Fineren
  • Kleuren
  • Afwerktechnieken
  • Algemeen onderhoud van meubels

Lesopbouw: theorie, werken aan een proefstukje, laatste uur oefenen met een meubelstuk. Vervolgens ga je in 3 lessen werken aan eigen werk. Je neemt een klein meubelstuk mee om deze in 3 lessen te restaureren. Lesopbouw: werken aan een eigen meubel met leermomenten. Dat kan zijn door dieper in te gaan op eerder behandelde onderwerpen of n.a.v. vragen van de deelnemers.

 

Om het maximale uit de lessen te halen adviseren we je tijdens de lessen geconcentreerd aan je opdracht te werken en tussendoor aantekeningen te maken, omdat de vakdocent die de lessen verzorgt, veel kennis met je deelt die niet altijd is terug te vinden in literatuur. Je krijgt een handout van de stof die wordt behandeld.

Addtioneel programma

Voor belangstellenden voor vlechttechnieken en stoelen matten organiseren we op verzoek een gastles. Ook kan je deelnemen aan een workshop meubelstofferen of workshop fijn houtbewerken. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Voor wie?

Voor iedereen die op professioneel niveau meubels zelfstandig wil leren herstellen en/of moderniseren. Ervaring is niet noodzakelijk, wel enthousiasme. Na deze basiscursus ben je in staat zelf al eenvoudige restauraties uit te voeren. Aantal deelnemers maximaal 8. De cursus start bij minimaal 6 deelnemers.

Startdatum

2019

7 zaterdagen van 10.00 uur - 15.00 uur met de september 2019. Tijdens de schoolvakanties is er geen les. 

Studiebelasting/huiswerkopdrachten

Cursusomvang in uren: 35 uur (7 lessen van 5  uur). 
Huiswerkopdrachten: 15 uur (hobbymatig)-70 uur (als je er professioneel mee aan de slag wil)

Deze vakcursus wordt afgesloten met een bewijs van deelname.  

Locatie

Het Ambachtshuis Brabant - locatie Den Bosch, is gevestigd in het Boschveld Ambachtcentrum, Parallelweg 30, 5223 AL 's-Hertogenbosch. Ingang D. Op 500 meter loopafstand van het station. Er is gratis pakeergelegenheid.

Kosten 

De cursusprijs: € 599,- vrijgesteld van Btw (prijspeil januari 2019). Inclusief gebruik gereedschap werkplaats. Exclusief lijm en andere materialen waarmee deelnemers een eigen object opknappen. Hiervoor koop je bij de vakdocent een basispakket vloeistoffen van € 100,-. Deze kosten reken je direct af met de vakdocent.

Voor deelnemers die professioneel met het vak aan de slag gaan, is bij de vakdocent een starterspakket te koop voor € 150,- (als je thuis aan de slag wilt, wordt dit aanbevolen). Meer informatie hierover is verkrijgbaar bij de vakdocent tijdens de lessen.

Informatie & aanmelding

Om je aan te melden kun je op de aanmeldknop klikken. Eerst meer informatie? Neem dan contact op met bastienne.gootjes@onsambachtshuis.nl.
De algemene voorwaarden van Oranjestarters BV, handelend onder de naam van Het Ambachtshuis Brabant, zijn van toepassing.