Vakopleiding professioneel lederen tassenmaker

Complete vakopleiding professioneel tassenmaker. De opleidingsgroep is niet groter dan 8 deelnemers, dus veel individuele begeleiding. CRKBO erkende opleiding.

Inhoud van de modulaire vakopleiding 

Deze vakopleiding kun je modulair volgen. Elke module wordt afgesloten met een deelcertificaat, mits je voldoet aan de gestelde eisen van de betreffende module. Het te behalen certificaat per module maakt onderdeel uit van onze vakopleiding professioneel lederen tassenmaker.

 

Tijdens het 2e deel van de vakopleiding kan je een keuze maken of je verder wilt als Tassenmaker (bestaande modellen maken, op tijd produceren) of als Tasontwerper (ontwerpen en maken van een eigen collectie). Afhankelijk van je keuze, word je voorbereid op het eindexamen.

 

De vakopleiding bestaat uit de volgende onderdelen. Elke module omvat in totaal 20 lesuren.

1e deel opleiding:

 • Module 1 basistas
 • Module 2 tas met ritsdak
 • Module 3 verdieping patroontekenen i.c.m. de reticule/trekkoordtas of rugzakje
 • Module 4 zwevend souffle
 • Module 5 keersouffle
 • Module 6 materialenkennis (1 lesdag) en handstiktechnieken 3 lesdagen (siertechnieken en vlechttechnieken)

2e deel opleiding:

 • Module 7 kostprijsberekening - ontwerpen en collectioneren - in productie brengen van een tas

Keuze:: Tassenmaker of Tasontwerper

 • Module 8 tas met paspoille en clutch rondom gepassepoilleerd
 • Module 9 dokterstas
 • Module 10 kanaalbeugeltas
 • Module 11 vrije module ter voorbereiding op examen

Verdieping:

 • Excursie naar een looierij in het kader van duurzaamheid
 • Excursie naar Spark campus in Den Bosch voor innovatieve technieken
 • Bezoek aan een leergroothandel ter orientatie op leersoorten met toelichting van vakdocent

Examen "de meesterproef":

Vanaf module 11 ga je reeds toewerken naar het examen, de zogenaamde "meesterproef". Afhankelijk van je gekozen richting, ziet het examen er als volgt uit:

 

Examen Tassenmaker:
Op de examendag ter plekke een tas maken volgens aangegeven model, op tijd.

Examen Tasontwerper:
In 6 weken tijd 3 tassen ontwerpen en maken met een eigen concept, waarin vooraf vastgestelde technieken zijn verwerkt. Met het bedenken van je concept ben je al enige tijd bezig en in de vrije module ga je er een start mee maken. In deze periode is er ook praktijkbegeleiding.

 

Zelfstandig ondernemerschap

Indien je overweegt als zelfstandig Tassenmaker of Tasontwerper aan de slag te gaan, bieden wij enkele ondersteunende workshops in het kader van zelfstandig ondernemerschap. Deze zijn facultatief en tegen een gereduceerd tarief te volgen indien je de vakopleiding volgt.

Waarin onderscheiden we ons met onze vaklessen?

Je kunt je eigen programma op maat volgen met je eigen leerwensen en leerdoelen m.b.t. keuze tassysteem. Alle deelnemers nemen, naast het volgen van de 11 vakmodules, ook deel aan de verdiepende vaklessen en excursies, waar dieper wordt ingegaan op bepaalde technieken, materialen en toepassingen. Bovendien heb je de keuze om tot tassenmaker of tasontwerper te worden opgeleid.

Voor wie?

Voor iedereen die het maken van lederen tassen op professioneel niveau wil beoefenen. Om zich zelfstandig toe te leggen op het maken van bestaande tassen of het ontwerpen en uitbrengen van tassen onder eigen label. Ook indien je het vak professioneel wilt leren, maar geen ondernemerschap ambieert, ben je van harte welkom.

Startdata

Deelnemers kunnen zowel een dag- als een avondcursus volgen. Na een aantal lessen kunnen deelnemers ook op andere dagdelen gebruik maken van ons leeratelier om te werken aan hun producten op basis van een strippenkaart.

Via de aanmeldbutton kun je de gewenste startdatum aangeven. Mocht de groep vol zijn dan neemt Bastienne Gootjes contact op voor het inplannen van een nieuwe datum. 

Dinsdagavond:   19:30-22:00 uur (wekelijks les)    
Vrijdag: 10:00-15:00 uur (1x per 14 dagen)
Zaterdag: 10:00-15:00 uur (1x per 14 dagen)

Er gaan 2 nieuwe groepen van start!

 

VRIJDAG 25 OKTOBER 2019

en 

ZATERDAG 16 NOVEMBER 2019 

Meld je aan via de aanmeldbutton aan de rechterzijde van deze pagina! Deelname is op volgorde van aanmelden.

Locatie

Leeratelier van Het Ambachtshuis Brabant aan het Muntplein 17 in Eindhoven. 

Studiebelasting/huiswerkopdrachten

Omvang van de vaklessen: 11 modules en enkele gastlessen en excursies / 240 lesuren
Praktijkopdrachten: 32 dagen
Meesterproef - eindexamenopdracht= ruim 2 maanden (inclusief examenbegeleiding)

Deelnemers die thuis geen leermachine hebben, kunnen voor de praktijkopdrachten ook gebruik maken van de leermachines van Het Ambachtshuis Brabant op basis van een strippenkaart. 

Eindtoetsing / certificering

Deelnemers ontvangen een informatiebrief, waarin onder meer het studieprogramma met leerdoelen (kennisaspecten en vaardigheden) opgenomen zijn. De deelnemer doorloopt het volledig modulair opgebouwde programma, incl. de verdiepingslessen en excursies.

Elke module wordt beoordeeld en bij een positieve beoordeling wordt deze afgesloten met een certificaat. Is de beoordeling niet voldoende, dan ontvang je een Bewijs van deelname. Herkansing is mogelijk.

De vakopleiding wordt afgesloten met een Meesterproef - eindexamen onder leiding van een onafhankelijke examencommissie, waarin verschillende disciplines vertegenwoordigd zijn. Deelname is mogellijk, indien je in het bezit bent van alle certificaten (11x) en bewijzen van deelname (3x).

Bovendien geeft de vakdocent een positief of negatief advies voor deelname aan de Meesterproef- eindexamen. Voor de meesterproef-eindexamen moet je apart aanmelden. De kosten hiervan (€ 295,-) zitten niet in de prijs van de vakopleiding begrepen!

De commissie ziet ook toe op de kwaliteit van het opleidingsprogramma. 

Opleidingskosten

€ 3.850,- (vrijgesteld van Btw) per persoon. Inclusief patronen, garens, cursusboek, naslagwerk, gebruik machines en koffie/thee. Excl. leer & textiel en fournituren naar keuze. Houd rekening met een bedrag extra per tas vanaf € 35,-, afhankelijk van de persoonlijke keuze. Excl. examenkosten: € 295,- (vrijgesteld van Btw) per persoon. Het cursusbedrag kan in termijnen betaald worden (eenmalig € 25,- extra), met een aanbetaling van € 1000,-.

 

Wil je de vakopleiding volgen via de route van losse modules, incl. de extra lessen en excursies, dan kost de totale vakopleiding € 4.800,- (vrijgesteld van Btw) per persoon en excl. € 295,- examenkosten (vrijgesteld van Btw) per persoon. De totale vakopleiding duurt 2 jaar + 2 maanden voor de meesterproef.

 

Eerst bekijken of het vak iets voor je is? Volg dan de workshop 'lederen basistas' of maak een afspraak om de vakopleiding door te spreken. 

Informatie & aanmelding

Meld je aan via de aanmeldbutton aan de rechterzijde van deze pagina.
Eerst meer informatie? Neem dan contact op met bastienne.gootjes@onsambachtshuis.nl.


De algemene voorwaarden van Oranjestarters BV, handelend onder de naam van Het Ambachtshuis Brabant, zijn van toepassing.