Vakopleiding professioneel lederen tassenmaker

Complete vakopleiding professioneel tassenmaker. De opleidingsgroep is niet groter dan 8 deelnemers, dus veel individuele begeleiding. CRKBO erkende opleiding.

Inhoud van de modulaire vakopleiding 

Deze vakopleiding kun je modulair volgen. Elke module wordt afgesloten met een deelcertificaat. Het te behalen certificaat per module maakt onderdeel uit van onze vakopleiding professioneel lederen tassenmaker.

De vakopleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Module 1: basismodule, de shopper
 • Module 2: de tas met ritsdak 
 • Module 3: verdieping patroontekenen i.c.m. de reticule/trekkoordtas of rugzakje
 • Module 4: de keersoufflé  
 • Module 5: tas met passepoille
 • Module 6: de enveloptas/clutch, rondom gepassepoilleerd
 • Module 7: de tas met soufflé aan een leerbies gestikt / zwevend soufflé
 • Module 8: de dokterstas
 • Module 9: de kanaalbeugeltas
 • Module 10: klein lederwaren
 • Module 11: Handstiktechnieken en dikke leersoorten
 • Vakles: bepalen doelgroep, collectioneren en ontwikkelen eigen handschrift en kostprijsberekening
 • Excursie naar een looierij in het kader van duurzaamheid
 • Excursie naar een FabLab in het kader van innovatieve technieken
 • Gastles: in productie brengen van een vrij ontwerp
 • Workshops in het kader van zelfstandig ondernemerschap (facultatief)
 • Meesterproef eindexamenopdracht met praktijkbegeleiding

Waarin onderscheiden we ons met onze vaklessen?

Je kunt je eigen programma op maat volgen met je eigen leerwensen en leerdoelen m.b.t. keuze tassysteem. Alle deelnemers nemen, naast het volgen van de 11 vakmodules, ook deel aan de verdiepende vaklessen en excursies, waar dieper wordt ingegaan op bepaalde technieken, materialen en toepassingen. Aan het facultatief programma zijn extra kosten verbonden. Dit facultatief programma is vooral gericht op zelfstandig ondernemerschap.

Voor wie?

Voor iedereen die het maken van lederen tassen op professioneel niveau wil beoefenen. Om zich zelfstandig toe te leggen op diverse varianten en het ontwerpen en uitbrengen van tassen onder eigen label. Ook indien je het vak professioneel wilt leren, maar geen ondernemerschap ambieert, ben je van harte welkom.

Startdata

Deelnemers kunnen zowel een dag- als een avondcursus volgen. Na een aantal lessen kunnen deelnemers ook op andere dagdelen gebruik maken van ons leeratelier om te werken aan hun producten op basis van een strippenkaart. Via de aanmeldbutton kun je de gewenste startdatum aangeven. Mocht de groep vol zijn dan neemt Bastienne Gootjes contact op voor het inplannen van een nieuwe datum. 

Dinsdagavond:   19:30-22:00 uur (wekelijks les)    
Vrijdag: 10:00-15:00 uur (1x per 14 dagen)
Zaterdag: 10:00-15:00 uur (1x per 14 dagen)

Er gaan 2 nieuwe groepen van start!

 

VRIJDAG 6 SEPTMBER 2019

en 

ZATERDAG 16 NOVEMBER 2019 

Meld je aan via de aanmeldbutton aan de rechterzijde van deze pagina! Deelname is op volgorde van aanmelden.

Studiebelasting/huiswerkopdrachten

Omvang van de vaklessen: 11 modules en enkele gastlessen en excursies / 240 lesuren
Praktijkopdrachten: 32 dagen
Meesterproef - eindexamenopdracht= 2 maanden (inclusief examenbegeleiding)

Deelnemers die thuis geen leermachine hebben, kunnen voor de praktijkopdrachten ook gebruik maken van de leermachines van Het Ambachtshuis Brabant op basis van een strippenkaart. 

Eindtoetsing / certificering

Deelnemers ontvangen een informatiebrief, waarin onder meer het studieprogramma met leerdoelen (kennisaspecten en vaardigheden) opgenomen zijn. De deelnemer doorloopt het volledig modulair opgebouwde programma, incl. de verdiepingslessen en excursies.

Elke module wordt beoordeeld en bij een positieve beoordeling wordt deze afgesloten met een certificaat. Is de beoordeling niet voldoende, dan ontvang je een Bewijs van deelname. Herkansing is mogelijk.

De vakopleiding wordt afgesloten met een Meesterproef - eindexamen onder leiding van een onafhankelijke examencommissie, waarin verschillende disciplines vertegenwoordigd zijn. Deelname is mogellijk, indien je in het bezit bent van alle certificaten (11x) en bewijzen van deelname (4x). Bovendien geeft de vakdocent een positief of negatief advies voor deelname aan de Meesterproef- eindexamen. Voor de meesterproef-eindexamen moet je apart aanmelden.

De commissie ziet ook toe op de kwaliteit van het opleidingsprogramma. 

Opleidingskosten

€ 3.850,- (vrijgesteld van Btw) per persoon. Inclusief patronen, garens, gebruik machines en koffie/thee. Excl. leer & textiel en fournituren naar keuze. Houd rekening met een bedrag extra per tas vanaf € 35,-, afhankelijk van de persoonlijke keuze. Excl. examenkosten: € 295,- (vrijgesteld van Btw) per persoon. Het cursusbedrag kan in termijnen betaald worden, met een aanbetaling van € 1000,-.

 

Wil je de vakopleiding volgen via de route van losse modules, incl. de extra lessen en excursies, dan kost de totale vakopleiding € 4.800,- (vrijgesteld van Btw) per persoon en excl. € 295,- examenkosten (vrijgesteld van Btw) per persoon. De totale vakopleiding duurt 2 jaar + 2 maanden voor de meesterproef.

Eerst bekijken of het vak iets voor je is? Volg dan de workshop 'lederen basistas' of maak een afspraak om de vakopleiding door te spreken. 

Informatie & aanmelding

Meld je aan via de aanmeldbutton aan de rechterzijde van deze pagina.
Eerst meer informatie? Neem dan contact op met bastienne.gootjes@onsambachtshuis.nl.
De algemene voorwaarden van Oranjestarters BV, handelend onder de naam van Het Ambachtshuis Brabant, zijn van toepassing.