Vakopleiding professioneel klusvrouw en klusman

In 2016 heeft Het Ambachtshuis Brabant de vakopleiding allround klusvrouw en klusman voor de particuliere markt, ontwikkeld. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en kunnen we spreken van een geslaagde opzet, meerdere opgeleide klussers hebben een succesvol klusbedrijf en plukken de vruchten van het netwerk van Het Ambachtshuis Brabant. Deelnemers komen uit verschillende provincies van Nederland. De opleiding is modulair te volgen en je kunt op meerdere momenten in het jaar starten. 

Leslocaties

Het Ambachtshuis Brabant breidt haar leslocaties jaarlijks uit. Op dit moment hebben we leslocaties in Almkerk (nabij Gorinchem), Breda, Den Bosch, Eindhoven en Veldhoven! Sommige modules geven we op meerdere locaties. 

Voor wie?

Voor vrouwen en mannen die op professioneel niveau klussen in en rond het huis willen uitvoeren en als klusser een eigen inkomen willen verdienen. Leeftijd is niet relevant, wel het hebben van een goede conditie. Enige handigheid met het uitvoeren van klussen binnenshuis of buitenshuis is een goede basis. Met elke deelnemer wordt een kennismakingsgesprek gevoerd waarin de motivatie voor de opleiding wordt besproken. Je kunt het hele jaar door starten met 1 of meerdere modules in de regio's Gorinchem, Breda, Den Bosch, Eindhoven en Veldhoven. Inclusief meester-gezelplaatsen in je eigen regio en ondernemerssupport van enthousiaste collega klussers.

De eerste klusvrouwen zijn klaar met de opleiding en volop aan de slag met een eigen bedrijf.

Inhoud van de vakopleiding 2020

Deze vakopleiding richt zich op klussen in en rond het huis. Constructiewerk dat doorgaans door aannemers wordt uitgevoerd, valt buiten de orde van het opleidingsprogramma. De opleiding bestaat uit 7 modules, een aantal themadagen en stages. Het gaat naar eigen keuze om 1 dagdeel of meerdere dagdelen per week. De dagdelen kunnen per module variëren: maandagavond, donderdag,  donderdagavond, vrijdag en de zaterdag. Tijdens de schoolvakanties is er geen les.  

De vakopleiding is modulair opgebouwd: naar keuze kun je 1 of meer modules tegelijkertijd volgen. Wij adviseren een opleidingsperiode van 12-18 maanden.

 1. Module veilig leren werken
 2. Module schilderen, houtrenovatie binnen en buiten, flexibel wandbekleden en kitten
 3. Module elektra
 4. Module timmerwerk en montage 
 5. Module loodgieterswerk-installatiewerk 
 6. Module tuinonderhoud/voedseltuin 
 7. Module tegelzetten 
 8. Themadagen o.l.v. gastdocenten

Totaal ca. 50 dagdelen = ca. 200 uur les. De praktijkopdrachten beslaan minimaal 50 dagdelen gedurende het opleidingsjaar. Dat kan per deelnemer overigens verschillen, afhankelijk van het (opstart)niveau van leren en werken. De vakopleiding wordt afgesloten met een eindexamen onder leiding van een onafhankelijke examencommissie waarvan de leden zijn aangesloten bij brancheorganisaties.   

Support vanuit het netwerk van Het Ambachtshuis Brabant

 • Praktijkopdrachten passend bij de modules
 • Support vragen van andere klussers bij het uitvoeren van je kluswerk
 • Advies bij inkoop van materialen en gereedschap (ook kortingen)
 • Support bij het opstarten van een eigen bedrijf 
 • Support bij het zoeken naar een stage of meester-gezelplaats

Deze support is bij de opleidingsprijs inbegrepen.

Leermeesters

Aan deze vaklopleiding werken diverse vakmensen mee die niet alleen hun vak meesterlijk beheersen maar ook ervaring hebben als vakdocent en praktijkbegeleider. Als deelnemer word je kundig bijgestaan in je ontwikkeling tot allround klusser voor de particuliere markt.

Meester-gezelplaatsen

Om voldoende praktijkuren te maken als aankomend allround klusser, organiseren wij stages en meester-gezelplaatsen passend bij de verschillende modules die je volgt. In je eigen regio.

Startdatum

Je kunt op meerdere momenten in het jaar starten. De planning is zo gemaakt dat deelnemers meerdere modules naast elkaar kunnen volgen. Je kunt natuurlijk ook enkele losse modules volgen. Om de actuele startdata te bekijken klik je op de module.

Locaties

De modules worden op verschillende locaties gegeven in de regio's Gorinchem, Waalwijk, Breda, Eindhoven en Den Bosch. Dat verschilt per module. Beschik je niet over een auto en wil je graag meerijden, dan denken we met je mee over carpoolen. 

Kosten

We bieden je de mogelijkheid aan om in termijnen te betalen. De eerste aanbetaling is € 500,- (vrijgesteld van Btw). Ook hebben we verschillende tips op welke wijze je deze investering in jezelf kunt terugverdienen, ook al tijdens de opleiding. Neem contact op voor een kennismaking en dan nemen we de mogelijkheden met je door.

Informatie & aanmelding

Graag maken we persoonlijk kennis met iedereen die deze opleiding overweegt. Via het onderwijsbureau@onsambachtshuis.nl kun je een afspraak maken. Tijdens de individuele kennismaking stellen we een programma op maat samen, dat is afgestemd op je persoonlijke mogelijkheden en de regio waar je woont. Wil je eerst de sfeer eens komen proeven? Meld je dan aan voor een van de geplande kijkdagen (alleen op afspraak).

Om je direct aan te melden kun je op de aanmeldknop klikken en de inschrijving gaan bevestigen. Er hoeft geen startdatum aangevinkt te worden omdat we het rooster van de modules persoonlijk met je afstemmen. Ook als je in termijnen wilt betalen, meld je je op deze wijze aan omdat we de gewenste termijnbetaling daarna nog kunnen afstemmen. Vragen? Neem dan contact op met het onderwijsbureau.