Vakopleiding professioneel klusvrouw en klusman

De vakopleiding leidt op tot zelfstandig werkend allround klusvrouw en klusman voor de particuliere markt. Je kunt op meerdere momenten in het jaar starten en je krijgt support vanuit het netwerk van Het Ambachtshuis Brabant.

NIEUW: nu ook in de regio Breda naast Eindhoven en Den Bosch!

Voor wie?

Voor vrouwen en mannen die op professioneel niveau klussen in en rond het huis willen uitvoeren en als klusser een eigen inkomen willen verdienen. Leeftijd is niet relevant, wel het hebben van een goede conditie. Enige handigheid met het uitvoeren van klussen binnenshuis of buitenshuis is een goede basis. Met elke deelnemer wordt een kennismakingsgesprek gevoerd waarin de motivatie voor de opleiding wordt besproken. We bieden maximaal 10 opleidingsplaatsen per opleidingsgroep. De volgorde van inschrijving is mede bepalend voor definitieve plaatsing.

 

De eerste klusvrouwen zijn klaar met de opleiding en volop aan de slag met een eigen bedrijf.

Inhoud van de vakopleiding 2019

Deze vakopleiding richt zich op klussen in en rond het huis. Constructiewerk dat doorgaans door aannemers wordt uitgevoerd, valt buiten de orde van het opleidingsprogramma. De opleiding bestaat uit 7 modules. Het gaat naar eigen keuze om 1 dagdeel of meerdere dagdelen per week. De dagdelen kunnen per module variëren van maandagavond, donderdagavond, vrijdag hele dag, zaterdagochtend en zaterdagmiddag. Tijdens de schoolvakanties is er geen les.  

De vakopleiding is modulair opgebouwd: naar keuze kun je alle modules tegelijktijd volgen!

 1. Module veilig leren werken
 2. Module schilderen, houtrenovatie binnen en buiten, flexibel wandbekleden en kitten
 3. Module elektra
 4. Module timmerwerk en meubelmontage, ophangen en bevestigen 
 5. Module loodgieterswerk/installatiewerk 
 6. Module tuinonderhoud 
 7. Module tegelzetten 

Totaal ca. 50 dagdelen = ca. 180 uur les. De praktijkopdrachten beslaan minimaal 50 dagdelen gedurende het opleidingsjaar. Dat kan per deelnemer overigens verschillen, afhankelijk van het (opstart)niveau van leren en werken. De vakopleiding wordt afgesloten met een eindexamen onder leiding van een onafhankelijke examencommissie.  

Support vanuit het netwerk van Het Ambachtshuis Brabant

 • Praktijkopdrachten passend bij de modules
 • Support vragen van andere klussers bij het uitvoeren van kluswerk
 • Advies bij inkoop van materialen en gereedschap (ook kortingen)
 • Korting op workshops die betrekking hebben op het starten van een eigen bedrijf 
 • Support bij het zoeken naar een stage of meester-gezelplaats

Leermeesters

Aan deze vaklopleiding werken diverse vakmensen mee die niet alleen hun vak meesterlijk beheersen maar ook ervaring hebben als vakdocent en praktijkbegeleider. Als deelnemer word je kundig bijgestaan in je ontwikkeling tot allround klusser voor de particuliere markt.

Stage en meester-gezelplaatsen

Om voldoende praktijkuren te maken als aankomend allround klusser, kunnen we je helpen bij het vinden van een geschikte stage dan wel een meester-gezelplaats. Met kans op uitstroom naar betaald werk, dan wel zelfstandig ondernemerschap. In het kennismakingsgesprek komt dit onderwerp ook aan de orde.

Startdatum

Je kunt op meerdere momenten in het jaar starten. De planning is zo gemaakt dat deelnemers alle modules naast elkaar kunnen volgen. Je kunt ook enkele losse modules volgen. Om de startdata te bekijken klik je op de module.

Locaties

De modules worden op verschillende locaties gegeven in de regio's Breda, Eindhoven en Den Bosch. Dat verschilt per module. Beschik je niet over een auto en wil je graag meerijden, dan denken we met je mee over carpoolen. 

Kosten

We bieden je de mogelijkheid aan om in termijnen te betalen. De eerste aanbetaling is € 500,- (vrijgesteld van Btw). Ook hebben we verschillende tips op welke wijze je deze investering in jezelf kunt terugverdienen, ook al tijdens de opleiding. Neem contact op voor een kennismaking en dan nemen we de mogelijkheden met je door.

Informatie & aanmelding

Om je aan te melden kun je op de aanmeldknop klikken en de inschrijving gaan bevestigen. Ook als je in termijnen wilt betalen, meld je je op deze wijze aan omdat we de gewenste termijnbetaling daarna nog kunnen afstemmen. Vragen? Neem dan contact op met tamara.emmen@onsambachtshuis.nl van het onderwijsbureau.