Basiscursus decoratietechnieken interieur

Vanaf 1 januari 2022 zijn de opleidingen klus- en bouw / glastechnieken / verfijnd vakwerk, ondergebracht bij Mooivakonderwijs B.V.

Handbeschilderd behang en gedecoreerde meubels

In de 18e eeuw was het in Nederland bon ton kamers te decoreren met op behang geschilderde landschappen, met daarin al dan niet verstopte verhalen over de bewoners van het huis. En waarin het ontwerp ook werd doorgezet naar andere interieurobjecten zoals meubels en lampen. Deze trend komt terug en hoe!

 

We hebben de jaren achter ons dat we lekker fris en overzichtelijk RAL9010 op de muren schilder(d)en. Zonder afwisseling van kleur en decoratie, is dat weinig inspirerend en huiselijk. Maar goed, smaken verschillen.

Inmiddels hebben we ons gestort op de retro-chic met kleuren als petrolblauw, flessengroen, stemmig grijs. Gecombineerd met materialen als messing, marmer en velours. Een heel andere sfeer van wonen! 

Inherent aan trends: er valt altijd weer iets nieuws te zien en te beleven. Onder meer op beurzen, via internet en via interieurzaken zijn mogelijkheden in overvloed te vinden. Een volgende trend is alweer gespot: handbeschilderd behang aangevuld met passende (zelf) gedecoreerde lampen en (zelf) gestoffeerde meubels. 

Zelf aan de slag met een exclusief interieur

Geheel in lijn met onze visie op ambachtelijke vakscholing: probeer het eens zelf! 

Ontwerp je eigen behang of decoreer een meubelstuk en ga daarmee aan de slag in de cursus decoratietechnieken. Wil je ook nog het ontwerp vertalen naar zelf gestoffeerde stoelen en kussens en/of opknappen van je meubels, dan zijn de cursussen meubelstofferen en meubelrestauratie ook interessant. Wel eens gedacht aan:

  • Historische prints en met complete landschappen erop?
  • Grafische illustraties met losse lijnen en vlakken in kleurige of juist neutrale tinten? Geen schilderij op de muur, maar het kunstwerk is de wand zelf!
  • Natuurlijke processen als kristallisering, steensoorten als marmer en amethist, de aarde en de lucht?

Of je past een geheel zelf bedacht idee toe.

 

Door zelf aan de slag te gaan ben je niet alleen een exclusief interieur rijker, van eigen hand, je hebt ook de nodige nieuwe vakkennis opgedaan. Mooi als hobby of opstap naar een nieuw beroep.
Tip: herwaarderen en opknappen van meubels is helemaal van deze tijd. Een exclusief interieur hoeft dus ook niet duur te zijn.

 

Niveau van de vakscholing

Beroepsniveau MBO-2/3

Vooropleidingseisen

Geen.

Beoordeling van de cursus: goed, tot zeer goed!

Op 5 november 2020 sloot de eerste groep de cursus af met deze eindbeoordeling. "Als je interesse hebt in de ambachtelijke kant van het decoreren, is het zeker interessant omdat het aanknopingspunten geeft om zelf verder te kunnen qua materialen en technieken".

Voor wie?

Voor iedereen die decoratieschilderen al langer op het verlanglijstje heeft staan. Er zijn geen toelatingseisen. Als je voor een vervolgcursus wilt inschrijven, is de basiscursus wel vereist.

Inhoud van de vakcursus

Deze basiscursus decoratietechnieken is uniek in zijn soort. Je maakt kennis met verschillende ambachtelijke technieken om meubels, panelen en wanden te decoreren. We werken in kleine groepen waardoor er veel ruimte is voor individuele begeleiding. Er komen verschillende decoratieve technieken aan de orde:

  • Basisschildertechnieken: voorbehandelen ondergronden, verfsoorten, materiaalkennis, gereedschap
  • Kleurenleer, leren mengen
  • Verschillende decoratietechnieken verkennen, onder meer swiften, opwikkelen en afwikkelen, hout- en marmerlook (imitatie), brons imitatie, sjabloneren en tamponneren, glaceren, vernistechnieken met kleur;
  • Ontwerp kiezen/maken en keuze maken voor een passende decoratietechniek;
  • Leren tekenen en beamen;
  • Eigen stijl leren ontdekken.

De deelnemers mogen zelf een object meenemen van thuis, bijvoorbeeld een kastje, een tafel, stoel of een paneel. De cursus wordt dan afgesloten met een zelf gedecoreerd object.

Vakdocent

Gediplomeerd vak- en decoratieschilder schilder Angela Delisse. Lees meer over deze vakvrouw.

Cursusomvang

Totaal 8 lessen van 3 uur; totaal 24 lesuren.  Deze cursus wordt afgesloten met een digitaal bewijs van deelname. 

Startdatum

Via de aanmeldknop zijn nieuwe startdata en locaties te bekijken.

Locatie

Den Bosch

Werkplaats Het Ambachtshuis Brabant aan de Paardskerkhofweg bedrijfsnummer 14 in Den Bosch. Op 500 meter loopafstand van centraal station Den Bosch en je kunt er gratis parkeren.

Informatie & aanmelding

Om je aan te melden kun je op de aanmeldknop klikken en de inschrijving gaan bevestigen. Vragen? Neem dan contact op met suzanne.pollemans@onsambachtshuis.nl