Module 2 camperbouw

Vanaf 1 januari 2022 zijn de opleidingen klus- en bouw / glastechnieken / verfijnd vakwerk, ondergebracht bij Mooivakonderwijs B.V.

 

Het Ambachtshuis Brabant organiseert samen met ervaren camperbouwers een cursus voor particulieren die binnen een bepaald budget een eenvoudige camperbus willen realiseren.
Met het aanbieden van deze cursus willen we liefhebbers van campers de kans bieden om met een te overzien budget een bestelbus om te bouwen naar een eigen camperbus. Want hoe leuk is het als je zelf zoiets kunt maken. We spelen daarnaast in op een behoefte om een zelfstandige voorziening te hebben om op pad te kunnen gaan, voor werk en/of vrije tijd.Doelgroep camperbouwBelangstellenden die tijd en budget vrij willen/kunnen maken om een bestelbus om te bouwen naar een eigen camperbus.

 

Voorwaarden voor deelname module 2: gevolgd hebben van module 1; gedurende een periode van 2-4 maanden voldoende tijd kunnen vrijmaken om te werken aan de eigen bus. Het aantal benodigde uren is afhankelijk van het ontwerp en wensen. Het hebben van een bus die geschikt is om in te richten als camper.

De cursus 'Bouw je eigen camper' bestaat uit 2 modules.

Module 1 | theoretische gedeelte van camperbouw: 10 lessen van 3 uur
Module 2 | praktijklessen: 10 lessen van 3 uur

Inhoud module 2

Het aantal benodigde praktijkuren is afhankelijk van de basisvaardigheid deelnemer, het ontwerp/wensen inrichting. Je koopt 10 lessen van 3 uur in. Mocht je meer lessen nodig hebben dan koop je extra lessen in.

 

Werkwijze praktijkgedeelte: het is heel inspirerend maar ook ondersteunend om support te krijgen bij de daadwerkelijke inrichting van de bus. Even op gang helpen bij het aanleggen van een basisvoorziening zoals bedrading en isolatie, de durf ontwikkelen om een opening te maken in je bus voor een raam, het maken van een bed en keukenblok... allemaal praktijkstappen waarbij support van een ervaren camperbouwer geregeld is. Het samenwerken met meerdere deelnemers werkt overigens ook motiverend.

Op basis van je werkplan van module 1 ga je in module 2 goed voorbereid aan de slag.


Praktijklessen
Woensdagavond: 19:00-22:00 uur bij minimaal 6 deelnemers.

Zaterdagochtend: 9:00-12:00 uur bij minimaal 6 deelnemers.

Een dagdeel praktijk bestaat uit 3 uur. Op verzoek van de deelnemersgroep kunnen er naar keuze 1 - 2 praktijklessen per dag gegeven worden. Bijvoorbeeld 6 uur op zaterdag.

Vooropleiding

Bij voorkeur module 1 camperbouw hebben doorlopen, maar is geen toelatingseis voor module 2.

Niveau van de vakscholing

Beroepsniveau MBO-2/3.

De docenten

In deze cursus werken we samen met ervaren camperbouwers Don Hornman en Fabian van Doeselaar. Beiden hebben ruime ervaring met zelfbouw en werken ook opdracht voor klanten. Don heeft een achtergrond als elektricien en gespecialiseerd in oplossingen camperbouw. Fabian is architect en bouwt camperbussen in het luxe segment.

Lesdagen

De lessen van module 1 vinden op de woensdagavonden plaats. In januari 2022 gaat module 1 weer van start. Lestijd: 19:00-22:00 uur.

Na deze module kun je verder met de praktijkmodule 2. Deze gaat direct van start na afloop van module 1: in januari 2022. Je kunt je alvast inschrijven.

De werkplaats camperbouw in Helmond

Locatie Helmond aan de Mierloseweg 244, 5705 AV Helmond. In deze grote werkplaats zijn faciliteiten beschikbaar om aan de camperbus te werken. Bij slecht weer kan er binnen gewerkt worden.

Op 10 minuten rijden vanaf Eindhoven en op 5 minuten loopafstand station Mierlo-Hout.

Gereedschap

Elke deelnemer schaft een basis-set gereedschap aan. De reden hiervoor is dat men ook in de vrije tijd aan de eigen bus moet kunnen werken. Gespecialiseerd gereedschap, bijvoorbeeld bij elektra, wordt door de betreffende docent ter beschikking gesteld. Mogelijk tegen een bepaalde vergoeding. De basislijst gereedschap zal voorafgaande de start van de cursus naar deelnemers worden gemaild.

Meer informatie en aanmelding

Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor het theoretische gedeelte van de cursus, module 1. Bij minimaal 6 deelnemers gaat deze van start. Het gaat om individuele inschrijvingen.
Het praktijkgedeelte betreft module 2. Hiervoor schrijft men zich in per bus en maximaal 2 personen per bus voor het betreffende bedrag. M.a.w. er kunnen max. 2 deelnemers voor 1 bedrag zich inschrijven voor module 2 om samen aan de bus te werken.

Via de aanmeldbutton is het lesrooster van module 1 te bekijken en kun je je aanmelden voor module 1 (start op 29 september 2021) en 2.