Vervolgcursus ambachtelijk hout bewerken

12 vaklessen op een avond

Voor degenen die de basiscursus hebben gevolgd dan wel op een vergelijkbaar startniveau zitten. De cursussen zijn bedoeld voor volwassenen die het leuk vinden om met hout te werken, een goede (her) start willen maken met een beroep/hobby of een nieuwe vorm van vrijetijdsbesteding zoeken.

Ambachtelijk karakter behouden

Het Ambachtshuis Brabant zet zich in om oorspronkelijke kennis en kunde binnen ambachten te behouden en voort te zetten. Als het om hout gaat leiden we nieuwe vakmensen op die worden toegerust met essentiële kennis van het materiaal en de verwerkingstechnieken om unieke gebruiksobjecten te maken. In het beheersen hiervan toont men het vakmanschap.

Doel

Leren zelfstandig een werkstuk voor te bereiden, verschillende ambachtelijke technieken in een werkstuk toe te passen en daarbij gebruik te maken van elektrisch en ambachtelijk handgereedschap. 

Vooropleiding

Voor deze vervolgcursus moet je de basiscursus fijn houtbewerken gevolgd hebben óf de meeste ambachtelijke houtverbindingen beheersen. De mate waarin je ook thuis actief aan de slag gaat om het vak in de vingers te krijgen, bepaalt mede de mate waarin je kunt spreken dat je het vak beheerst. Het volgen van de cursus is te combineren met een baan.

Inhoud vervolgcursus

Om een volleerd meubelmaker te worden heb je een degelijke basis nodig. Het Ambachtshuis Brabant werkt samen met vakmensen die hun sporen verdiend hebben op het gebied van ambachtelijk hout bewerken en meubel maken. We bieden een basiscursus en een vervolgcursus om je de ambachtelijke kneepjes van het vak te leren. Na deze cursussen zijn vervolgcursussen op maat te volgen om je kennis en vaardigheid te verbreden en te verdiepen. Vanaf 2017 bieden we ook de dagopleiding 'zelfstandig meubelmaker' aan van 2 jaar in Tilburg en 3 jaar Breda (resp. dag- en avondopleiding).

 

Enkele onderdelen van de vervolgcursus

• maken van een kastje met een laatje en deurtje (incl. frame en pen-gat verbinding)
• werktekening leren lezen
• bepalen van de werkvolgorde
• maken van een houtstaat
• lijmtechniek en lijmen voor de houtconstructies
• besteklijst maken
• leren gebruiken van m.n. de bovenfrees en lamellenfrees en ander elektrisch handgereedschap
• meerdere mogelijkheden afwerking van hout
• veiligheid in het algemeen en bij het gebruik van machines in het bijzonder

Rooster & locatie

 

Den Bosch: Boschveld Ambacht Centrum (BAC) - Parallelweg 30, 5223 AL 's-Hertogenbosch

  • Via de aanmeldknop zijn nieuwe startdata en locaties te bekijken.

Eindhoven: Stedelijk College, Oude Bosschebaan 20 5624 AA Eindhoven

  • Via de aanmeldknop zijn nieuwe startdata en locaties te bekijken.

Breda : Houtwerkplaats van Talentenfabriek De Faam (SMO), Terheijdenseweg in Breda

  • Via de aanmeldknop zijn nieuwe startdata en locaties te bekijken.

Tilburglocatie ROC-Tilburg (Stappegoor), Stappegoorweg 183, 5022 DD Tilburg 

  • Via de aanmeldknop zijn nieuwe startdata en locaties te bekijken.

Mocht de groep van je keuze vol zijn, word je op de wachtlijst geplaatst.

De leermeesters

Bart Moonen (locatie Breda), zelfstandig meubelmaker en examinator van BBL4 kandidaten en inhoudelijk coordinator van onze vakcursussen en vakopleiding fijn houtbewerken/meubelmaker

Joop Aarts (locatie Eindhoven), zelfstandig gevestigd ambachtelijk machinaal meubelmaker en vakdocent Design Academy Eindhoven

Paul Peters (locatie Eindhoven en Den Bosch), allround ervaren vakman meubelmaken, adviseur en examinator van BBL4 kandidaten

Jos Elshout (locatie Eindhoven en Den Bosch), zelfstandig gevestigd ambachtrlijk en machinaal meubelmaker

Jan van Hees (locatie Den Bosch), zelfstandig gevestigd ontwerpend meubelmaker
Marlies van Geenen (locatie Tilburg), zelfstandig allround ambachtelijk en machinaal meubelmaker

Bas Joosten (locatie Tilburg), zelfstandig allround interieurbouwer en meubelmaker

Johan Verwijmeren (locatie Breda en Tilburg), zelfstandig allround ambachtelijk en machinaal meubelmaker

Bart van Halem (locatie Breda), zelfstandig creatief meubelmaker en fijnhout bewerker

Studiebelasting/huiswerkopdrachten

Voor het goed doorlopen van deze vakcursus wordt geadviseerd om wekelijks minimaal 2 uur de praktische huiswerkopdrachten na elke vakles te oefenen.

Cursusomvang in uren: 36 uur
Huiswerkopdrachten: 72 uur (het is mogelijk om op basis van een strippenkaart op andere dagdelen van onze houtwerkplaats gebruik te maken).

Eindtoetsing / certificering

De vakcursus wordt afgesloten met een certificaat van Het Ambachtshuis Brabant en een overzicht van behaalde leerdoelen.

Eerst kennismaken?

Wilt u een keer komen kijken of het iets voor u is? Volg dan de kennismakingsworkshop of neem contact op met bastienne.gootjes@onsambachtshuis.nl voor een afspraak. 

Deelnamevoorwaarden

Het lesgeld dient na ontvangst van de factuur te worden betaald, evt. in de afgesproken betaaltermijnen (max. 3). De aanmelding is bindend, d.w.z. dat je geen geld terug krijgt bij evt. verhindering. Je mag wel iemand anders in jouw plaats laten deelnemen. E.e.a. conform de algemene voorwaarden van Oranjestarters BV, handelend onder de naam van Het Ambachtshuis Brabant.
Bij het missen van een les kan er maximaal 1 les worden ingehaald. Moment van inhalen in overleg te bepalen.

Meester-gezelplaatsen

We hebben een groot netwerk van vakmensen en bedrijven die vakmensen (in spe) waarderen en goed kunnen inzetten voor opdrachten en vacatures in de hout- en meubileringsbranche. Je volgt dus niet alleen een vakcursus bij ons, maar je breidt ook je netwerk uit om je verder te bekwamen in het vak.
Meer weten? Maak een afspraak of loop eens binnen tijdens de open inloop in Eindhoven, Tilburg of Den Bosch.

Werken in opdracht of meewerken aan projecten

Regelmatig ontvangen we opdrachten voor maatwerkproducten van particulieren en bedrijven. Ook werken we samen met designers en bedrijven in diverse projecten. Volop mogelijkheden voor cursisten om hierbij betrokken te worden als leerling, gezel of beginnend ondernemer.