Op ecologische wijze groenten en fruit leren telen

Voor deelnemers met groene vingers en interesse in het zelf, op ecologische wijze, gaan telen van groenten en fruit in een moestuin. 

Inhoud vakcursus

In 13 praktijklessen leer je op een buitenlocatie hoe je op ecologische wijze groenten en fruit kunt gaan telen en alles wat daarbij komt kijken. Seizoengericht. Met deze kennis kan je aan het werk bij een biologische groenteteler of gewoon in je eigen moestuin.
 

We starten in het voorjaar van 2021.

Cursusdatun Onderwerp
21 april 2021 Bodem en bodemonderzoek: bemesten - bewerken - gereedschap
05 mei 2021 Teeltplan - vruchtwisseling en combinatieteelt
19 mei 2021 Zaaien en verspenen - kas en platte bak
02 juni 2021 Planten en poten
16 juni 2021 Ongewenste kruiden bestrijden - beheersen en wildplukken
30 juni 2021 Oogsten, verwerken en bewaren
14 juli 2021 Ziekte en plagen voorkomen en (biologische) bestrijding
08 september 2021 Kruiden oogsten en gebruiken
22 september 2021 Vaste groenten en fruit
06 oktober 2021 Niet alledaagse groenten en vergeten groenten
13 oktober 2021 Composthoop en wormenmest
20 oktober 2021 Wat is een voedselbos?
27 oktober 2021 Snoeien van fruitbomen en struiken

Elke les begin je met een stukje theorie op locatie, waarna je in het voedselbos samen met de groep aan de slag gaat. Hovenier Frans Bosmans zal je op vakkundige wijze begeleiden en je veel laten zien en vertellen. Je maakt elke 2 weken mee hoe de akkers van gedaante veranderen gedurende het seizoen en hoe de gewassen zijn gegroeid, die je mogelijk zelf nog hebt geplant de keer ervoor. 

 

Er wordt gewerkt met een prachtig boek over ecologisch telen. Dit boek zit bij de cursus inbegrepen.

 

Een unieke wijze van leren in de praktijk. Voor echte natuurliefhebbers die graag ontdekken hoe ze op een duurzame en ecologische wijze kunnen telen. 

Locatie

Het voedselbos van hovenier Frans Bosmans en zijn vrouw Ingrid in het buitengebied van Bergeijk. 

De locatie is ook met het OV bereikbaar. Vanaf de dichtst bijziijnde bushalte is het een klein kwartiertje lopen.

Startdatum

Woensdagavond 21 april 2021 (VOL)
Lessen zijn bijna altijd om de week op een woensdagavond m.u.v. de zomervakantie

Tijd: 18.30 uur tot 21.00 uur.

 

Meld je alvast aan voor de wachtlijst voor de cursus in 2022 om verzekerd te zijn van een plekje! Deelname is op volgorde van aanmelding.

Aantal deelnemers

Maximaal 8.

Cursusduur

13 dagdelen van 2,5 uur - totaal 32,5 uren.

Studiebelasting/huiswerkopdrachten

Voor het goed doorlopen van deze vakcursus wordt geadviseerd om het te behandelen onderwerp voor te bereiden en nog eens na te lezen. Het spreekt voor zich dat praktisch oefening van hetgeen geleerd is in een week, in een eigen moestuin of elders, zeer leerzaam en zinvol is. Vragen kunnen tijdens de volgende les weer behandeld worden.


Cursusomvang in uren: 32,5 uren 

Eindtoetsing / certificering

Deze vakcursus wordt afgesloten met een certificaat van Het Ambachtshuis Brabant. 

Aanmelden

Meld je aan via de aanmeldbutton op deze pagina.

Eerst meer informatie? Neem dan contact op met bastienne.gootjes@onsambachtshuis.nl.


De algemene voorwaarden van Oranjestarters BV, handelend onder de naam van Het Ambachtshuis Brabant, zijn van toepassing.