Basiscursus meubelrestauratie - leer kijken en herkennen

Ben je geïnteresseerd in het restaureren van meubels, meubelontwerpen of het uniek maken van bestaande meubels? Leer uit het verleden en pas het toe in het heden! 

Ervaring met houtbewerking is noodzakelijk!
Kunnen werken met een beitel o.a. en daarnaast moet je handig zijn.

Heb je hier nog geen ervaring mee, volg dan eerst de Basiscursus ambachtelijk houtbewerken/interieurbouw (module 1).

Inhoud van de vakcursus

In deze cursus leer je meubels uit vervlogen tijden te beoordelen en te herkennen. Je leert verschillende technieken toe te passen. Een goede restaurator of meubelmaker kan pas kwaliteit leveren, als hij of zij zowel de ambachtelijke als de moderne technieken beheerst! "Leer eerst met de hand te werken en pak daarna pas die bovenfrees", aldus een van onze vakmensen. "Je moet kunnen terugvallen op een goede basiskennis". Door deze werkwijze ontwikkel je een goede feeling voor het te restaureren object.  

De cursus is volledig praktisch gericht. Er komen verschillende onderwerpen aan bod, maar de cursus is niet strak afgekaderd. Er wordt ook in gegaan op vragen uit de groep, hetgeen erg leerzaam is.

 

Leerdoelen:

  • Hout vervangen
  • Fineren
  • Kleuren
  • Afwerktechnieken
  • Algemeen onderhoud van meubels

  • Na ca. 7 lessen zal je gevraagd worden een eigen meubelstuk mee te nemen om zelf mee aan de slag te gaan tijdens de resterende lessen. Hierdoor leer je ook nog eens van elkaar. Het meubelstuk moet in de auto mee heen- en terug te vervoeren zijn!

Om het maximale uit de lessen te halen adviseren we je tijdens de lessen geconcentreerd aan je opdracht te werken en tussendoor aantekeningen te maken, omdat de vakdocent die de lessen verzorgt, veel kennis met je deelt die niet altijd is terug te vinden in literatuur. Je krijgt een handout van de stof die wordt behandeld.

Vervolg 

Wij streven ernaar om een doorlopende instroom van cursisten te bieden, ieder op zijn eigen niveau. Na elke 12 lessen is er instroom mogelijk, mits er plaats is in de groep. Na de eerste 12 lessen dien je jezelf aan te melden voor de vervolgcursus.

Je kan ook deelnemen aan een workshop meubelstofferen, om je kennis op een ander vlak uit te breiden. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Voor wie?

Voor iedereen die op professioneel niveau meubels zelfstandig wil leren herstellen en/of moderniseren. Ervaring met restaureren is niet noodzakelijk, wel enthousiasme en basiskennis van houtbewerking. En je moet vooral ook handig zijn. Na deze basiscursus ben je in staat zelf al eenvoudige restauraties uit te voeren. Aantal deelnemers maximaal 7. 

Startdatum

Lessen op:

  • Woensdagavond om de week van 19.00 uur tot 22.00 uur.
  • Vrijdagochtend van 9.00 uur tot 12.00 uur. 

Beide groepen hebben om de week les.

 

Via de aanmeldknop is een nieuwe startdatum te bekijken. Is er geen datum beschikbaar, dan kan je aanmelden voor de wachtlijst. Deelname is op volgorde van inschrijving.

Studiebelasting/huiswerkopdrachten

Cursusomvang in uren: 36 uur - 12 lessen van 3 uur.
Huiswerkopdrachten: 15 uur (hobbymatig)-70 uur (als je er professioneel mee aan de slag wil)

 

Deze vakcursus wordt afgesloten met een bewijs van deelname. 

Locatie

In de professionele werkplaats van meubelrestaurator Ruud Beerens in Gemert. Er is voldoende en gratis pakeergelegenheid.

Kosten 

De cursusprijs: € 750- vrijgesteld van Btw (prijspeil januari 2022). Inclusief gebruik gereedschap werkplaats. Exclusief lijm en andere materialen waarmee deelnemers evt. een eigen object opknappen. Materialen zijn bij de vakdocent (in kleine hoeveelheden) verkrijgbaar en reken je direct af met de vakdocent.
Na aanmelding ontvang je een lijst met basisgereedschappen, die je (geleidelijk) aan kunt schaffen via de vakdocent. Eventueel geeft de vakdocent je hierover nog verder advies.

Informatie & aanmelding

Om je aan te melden kun je op de aanmeldknop klikken. Eerst meer informatie? Neem dan contact op met bastienne.gootjes@onsambachtshuis.nl.


De algemene voorwaarden van Oranjestarters BV, handelend onder de naam van Het Ambachtshuis Brabant, zijn van toepassing.