Basiscursus lassen (MIG/MAG)

Deze cursus is bedoeld voor volwassenen, die enige kennis en vaardigheid willen verkrijgen op het gebied van lassen. Het MIG/MAG lasproces is het meest eenvoudig om onder de knie te krijgen. De draad komt nl. automatisch uit de lastoorts waardoor je alleen maar op een knop hoeft te drukken en met de juiste snelheid langs je werkstuk te gaan. Het is daarom een zeer geschikte lasvorm voor iedereen die in korte tijd iets wil kunnen lassen. Deze cursus is een tevens een goede basis voor een verdere lasopleiding.

Inhoud

Deze vakcursus bestaat uit 6 lesavonden van 2,5 uur en wordt gegeven door een gediplomeerd vakman. Per cursus kunnen maximaal 5 cursisten deelnemen, om te voorkomen dat andere cursisten de helft van de tijd moeten wachten. Op deze manier krijg je optimale aandacht en begeleiding. Na het volgen van deze cursus ben je in staat eenvoudige lastechnieken toe te passen.

 

In deze basiscursus komt aan de orde:

  • MIG/MAG lassen
    Het zijn eigenlijk twee soorten. Het lasproces is gelijk en alleen het gebruikte gas verschilt. Daarom wordt het als één lasproces gezien. MAG lassen wordt ook wel CO2 lassen genoemd. Tijdens het lassen wordt continu mechanisch een draad aangevoerd.

Leerdoelen MIG/MAG lassen

• Uitleg van de theorie achter het MAG lasproces
• Het leren omgaan en toepassen van de specifieke veiligheidsvoorschriften tijdens het lasproces
• Het op juiste wijze bedienen van de MAG-lasmachine
• Het instellen van de juiste procesvariabele
• Het kunnen lassen in lasposities A en B
• Het onder controle houden van het lasproces tijdens het lassen zoals: keuze stekend of slepend lassen, stand van de
  lastoorts, voortloopsnelheid, het smeltbad, uitsteeklengte lasdraad, rechtlijnigheid

• Het leggen van div. lasnaadvormen gericht op stompe en niet stompe lasnaden zoals: lassnoeren, binnenhoeklas,
  buitenhoeklas en pijp met verschillende lashoogtes
• Materiaalsoort en diktes: ongelegeerd staal van 1 tot 6 mm
• Het veilig kunnen bedienen en omgaan met een haakse slijpmachine

 

Tijdens deze lessen wordt kennisgemaakt met booglassen (elektroden) en het TIG lassen. Mig/Mag lassen is in dezze cursus waar het hoofdzakelijk om draait. Wij bieden een aparte cursus elektroden lassen en een aparte cursus Tig Lassen.

 

Speciale kleding (niet synthetisch!) wordt aanbevolen, waaronder bv. een stofjas of overall en stevige schoenen, liefst met stalen neus.

Startdatum

Via de aanmeldknop zijn actuele startdata te bekijken

Deelnemers: min. 4 - max. 5

 

Indien er nog geen nieuwe data zijn ingepland, is aanmelden voor de basiscursus wel mogelijk. Op volgorde van aanmelding wordt er een wachtlijst aangelegd. Zodra er een nieuwe datum bekend is, nemen wij contact met je op en kan je aangeven of de datum wel of niet schikt en wordt de aanmelding pas definitief.

Locaties

Laswerkplaats van het Stedelijk College in Eindhoven-noord. 

Laswerkplaats van Raul Castillo in Eindhoven-zuidoost.

Vanaf september 2021 nieuwe cursuslocatie in Waalwijk!

Studiebelasting/huiswerkopdrachten

Cursusomvang in uren: 15 lesuren (6 lesavonden). Op zaterdag 15 lesuren (3 lesdagen).
Voor de deelnemers die dit vak professioneel willen leren beoefenen, adviseren we om via gerichte praktijkopdrachten, extra praktijkuren te maken.

Eindtoetsing / certificering

De vakcursus wordt afgesloten met een Bewijs van deelname van Het Ambachtshuis Brabant en een overzicht van behaalde leerdoelen.

Informatie & aanmelding

Om je aan te melden kun je op de aanmeldknop klikken. Eerst meer informatie? Neem dan contact op met bastienne.gootjes@onsambachtshuis.nl

 

De algemene voorwaarden van Oranjestarters BV, handelend onder de naam van Het Ambachtshuis Brabant, zijn van toepassing.