Vakopleiding professioneel lederen tassenmaker

Complete vakopleiding professioneel tassenmaker. De opleidingsgroep is niet groter dan 8 deelnemers, dus veel individuele begeleiding.

Inhoud van de modulaire vakopleiding 

Deze vakopleiding kun je modulair volgen. Elke module wordt afgesloten met een deelcertificaat, mits je voldoet aan de gestelde eisen van de betreffende module. Het te behalen certificaat per module maakt onderdeel uit van onze vakopleiding professioneel lederen tassenmaker.

 

Tijdens het 2e deel van de vakopleiding kan je een keuze maken of je verder wilt als Tassenmaker (bestaande modellen maken, op tijd produceren) of als Tasontwerper (ontwerpen en maken van een eigen collectie). 

 

De vakopleiding bestaat uit de volgende onderdelen. Elke module omvat in totaal 20 lesuren.

1e deel opleiding:

 • Module 1 basistas
 • Module 2 tas met ritsdak
 • Module 3 verdieping patroontekenen i.c.m. de reticule/trekkoordtas of rugzakje
 • Module 4 zwevend souffle
 • Module 5 keersouffle
 • Module 6 materialenkennis (1 lesdag) en handstiktechnieken 3 lesdagen (siertechnieken en vlechttechnieken)

2e deel opleiding:

 • Module 7 kostprijsberekening - ontwerpen en collectioneren - in productie brengen van een tas

Keuze:: Tassenmaker of Tasontwerper

 • Module 8 laptoptas of bowling bag met doorlopend paspoille
 • Module 9 dokterstas
 • Module 10 kanaalbeugeltas
 • Module 11 vrije module ter voorbereiding op examen

Verdieping:

 • Excursie naar een looierij in het kader van duurzaamheid

Examen "de meesterproef":

Vanaf module 11 ga je reeds toewerken naar het examen, de zogenaamde "meesterproef". Afhankelijk van je keuze, word je hierop voorbereid.

Waarin onderscheiden we ons met onze vaklessen?

Je leert bij ons de belangrijkste tassystemen. Als je deze beheerst, kan je elke tas maken. Tijdens de modules ben je vrij om je eigen ontwerp te maken, zolang dit maar past in de betreffende module.  Alle deelnemers nemen, naast het volgen van de 11 vakmodules, ook deel aan de verdiepende vaklessen en excursies, waar dieper wordt ingegaan op bepaalde technieken, materialen en toepassingen. Bovendien heb je de keuze om tot tassenmaker of tasontwerper te worden opgeleid. Je kan dus je eigen model/label ontwerpen.

Voor wie?

Voor iedereen die het maken van lederen tassen op professioneel niveau wil beoefenen. Om zich zelfstandig toe te leggen op het maken van bestaande tassen of het ontwerpen en uitbrengen van tassen onder eigen label. Ook indien je het vak professioneel wilt leren, maar geen ondernemerschap ambieert, ben je van harte welkom.

Startdata

Deelnemers kunnen zowel een dag- als een avondcursus volgen. Na een aantal lessen kunnen deelnemers ook op andere dagdelen gebruik maken van ons leeratelier om te werken aan hun producten op basis van een strippenkaart.

Via de aanmeldbutton kun je de gewenste startdatum aangeven. Mocht de groep vol zijn dan neemt Bastienne Gootjes contact op voor het inplannen van een nieuwe datum.

 

CURSUSDAGEN:

Maandag:         10:00-15:00 uur (1x per 14 dagen)-2 groepen

Dinsdagavond: 19:30-22:00 uur (wekelijks les)
Vrijdag:            10:00-15:00 uur (1x per 14 dagen)-2 groepen
Zaterdag:         10:00-15:00 uur (1x per 14 dagen)-2 groepen

 

NIEUWE INSTROOM MOGELIJK:

 

Voor acuele startdata zie onder de button aanmelden. 

>> AANMELDEN

Locatie

Leeratelier van Het Ambachtshuis Brabant aan het Muntplein 17 in Eindhoven. 

Studiebelasting/huiswerkopdrachten

Omvang van de vaklessen: 11 modules en enkele gastlessen en excursies / 240 lesuren
Voor het goed doorlopen van deze vakopleiding wordt geadviseerd om wekelijks zelfstandig te werken aan tassen en/of oefeningen uit de les. Deelnemers die thuis geen leermachine hebben, kunnen voor praktijkopdrachten ook gebruik maken van de leermachines van Het Ambachtshuis Brabant, locatie Eindhoven, op basis van een strippenkaart.
Meesterproef - eindexamenopdracht= ruim 2 maanden (inclusief examenbegeleiding) 

Eindtoetsing / certificering

Deelnemers ontvangen een informatiebrief, waarin onder meer het studieprogramma met leerdoelen (kennisaspecten en vaardigheden) opgenomen zijn. De deelnemer doorloopt het volledig modulair opgebouwde programma, incl. de verdiepingslessen en excursies.

Elke module wordt beoordeeld en bij een positieve beoordeling wordt deze afgesloten met een certificaat. Is de beoordeling niet voldoende, dan ontvang je een Bewijs van deelname. Herkansing is mogelijk.

De vakopleiding wordt afgesloten met een Meesterproef - eindexamen onder leiding van een onafhankelijke examencommissie, waarin verschillende disciplines vertegenwoordigd zijn. Deelname is mogellijk, indien je in het bezit bent van alle certificaten. Bovendien geeft de vakdocent een positief of negatief advies voor deelname aan de Meesterproef- eindexamen.

Voor het meesterproef-eindexamen moet je apart aanmelden. De kosten hiervan (€ 295,-) zitten niet in de prijs van de vakopleiding begrepen!

De commissie ziet ook toe op de kwaliteit van het opleidingsprogramma. 

Opleidingskosten

€ 4.099,- (vrijgesteld van Btw) per persoon (prijspeil van 24-2-2023). Inclusief patronen, garens, naslagwerk, gebruik machines en koffie/thee. Excl. leer & textiel en fournituren naar keuze. Houd rekening met een bedrag extra per tas vanaf € 35,-, afhankelijk van de persoonlijke keuze. Excl. examenkosten: € 295,- (vrijgesteld van Btw) per persoon. Het cursusbedrag kan in termijnen betaald worden (eenmalig € 25,- extra), met een aanbetaling van € 1000,-.

 

Eerst bekijken of het vak iets voor je is? Volg dan de workshop 'lederen basistas' of maak een afspraak om de vakopleiding door te spreken. 

Informatie & aanmelding

Meld je aan via de aanmeldbutton aan de rechterzijde van deze pagina.
Eerst meer informatie? Neem dan contact op met bastienne.gootjes@onsambachtshuis.nl.

 

De algemene voorwaarden van Oranjestarters BV, handelend onder de naam van Het Ambachtshuis Brabant, zijn van toepassing.