Vakcursus op ecologische wijze groenten en fruit leren telen
€ 525,- (vrijgesteld van BTW)
- 12 lessen (Baarle-Nassau), 10 lessen (Eindhoven)
- Beide locaties 32,5 uren (zie lesrooster)
- Opleidingsniveau MBO
- Geen vooropleiding nodig
- Aantal deelnemers 8
Vakcursus op ecologische wijze groenten en fruit leren telen
Introductie
In deze vakcursus leer je op een buitenlocatie hoe je op ecologische wijze groenten en fruit kunt gaan telen en alles wat daarbij komt kijken. Deze vakcursus is seizoensgericht. De start is binnen, tot de zomertijd ingaat. Met deze kennis kan je aan het werk bij een Biologische Groenteteler of in je eigen moestuin.
Voor wie?
Voor deelnemers met groene vingers en interesse in het op ecologische wijze telen van groenten en fruit bij een Biologische Groenteteler of in een moestuin.
Vooropleiding
Geen. Je moet wel "groene vingers" hebben.
Inhoud
Les 1 Kennismaking - eigen plannen en wensen - inleiding tot teeltplan (feitelijk de agenda van de tuin), bodem en bemesting
Les 2 Teeltplan: vruchtwisseling en combinatieteelt
Les 3 Bodem en bemesting en vaste groenten en fruit
Les 4 Niet alledaagse groenten en fruit
Les 5 Planten en poten (aardappel en uit)
Les 6 Zaaien en verspenen - kas en platte bak
Les 7 Ziekte en plagen voorkomen en (biologische) bestrijding
Les 8 Ongewenste kruiden bestrijden
Les 9 Oogsten - verwerken - bewaren
Les 10 Kruiden oogsten en gebruiken
Les 11 Composthoop en wormenmest
Les 12 Snoeien van fruitbomen en struiken
Les 1 t/m 3 zullen binnen plaatsvinden, aangezien deze veelal in de wintermaanden plaatsvinden. Deze worden in overleg met de deelnemers ingepland en moeten zijn afgerond voordat les 4 start.
Locatie Bergeijk start met les 1 t/m 3 in een binnenruimte op Landgoed Eikenburg in Eindhoven. Locatie Baarle-Nassau kan warm zitten in de kas op het landgoed.
Zodra de zomertijd ingaat, ga je in het voedselbos/moestuin aan de slag samen met de groep. De hoveniers Frans Bosmans (Bergeijk) en Marc Vissers (Baarle-Nassau) zullen je op vakkundige wijze begeleiden en je veel laten zien en vertellen. Je maakt mee hoe de akkers van gedaante veranderen gedurende het seizoen en hoe de gewassen zijn gegroeid, die je mogelijk zelf nog hebt geplant de keer ervoor.
Er wordt gewerkt met een prachtig boek over ecologisch telen. Dit boek zit bij de cursus inbegrepen. Ook is er voor deze vakcursus gereedschap op locatie aanwezig, maar neem zo veel mogelijk eigen gereedschap mee. Zorg ook voor werkkleding die vies mag worden en regenbestendig is en stevige schoenen.
Duur
12 lesmomenten - totaal 32,5 uren.
Zie bovenstaand de opmerking over les 1 t/m 3.
Ook bij slecht weer gaat de les in principe door.
Studiebelasting
Voor het goed doorlopen van deze vakcursus wordt geadviseerd om het te behandelen onderwerp voor te bereiden en nog eens na te lezen. Het spreekt voor zich dat praktisch oefening van hetgeen geleerd is in een week, in een eigen moestuin of elders, zeer leerzaam en zinvol is. Een moestuin of voedselbos vraagt nu eenmaal veel tijd. Vragen kunnen tijdens de volgende les weer behandeld worden.
Eindtoets/ Certificering
Deze vakcursus wordt afgesloten met een certificaat van Het Ambachtshuis Brabant.
Locatie
Bergeijk
Het voedselbos van hovenier Frans Bosmans en zijn vrouw Ingrid ligt in het buitengebied van Bergeijk.
De locatie is ook met het OV bereikbaar. Vanaf de dichtstbijzijnde bushalte is het een klein kwartiertje lopen.
Nieuwe locatie in Baarle-Nassau
In het prachtige buitengebied van Baarle-Nassau ligt FRITS EN FRUITIG, op het landgoed Cruyshof. Dit landgoed is 19 hectare groot. Bij Frits & Fruitig is men bezig met de ontwikkeling van verschillende activiteiten in de natuurrijke omgeving en er is o.a. een groot, nog niet zo lang geleden aangeplant voedselbos/moestuin en kas. Op deze locatie ga je aan de slag.
De locatie is ook goed met het OV bereikbaar. De bus stopt direct vòòr de locatie.
Kosten
- Inbegrepen mooi boek als naslagwerk en koffie/thee.
- Betaling in 2 termijnen is mogelijk (eenmalig €25,- administratiekosten)
- Gemiste lessen worden niet gerestitueerd. Evt. gemiste lesstof moet je thuis of gedurende de overige lesdagen inhalen.
Informatie & aanmelding
Aanmelden kan via de website.
Eerst meer informatie? Neem dan contact op met bastienne.gootjes@onsambachtshuis.nl.
Het Ambachtshuis Brabant hanteert de algemene voorwaarden van de NRTO, die tot stand zijn gekomen i.o.m. de Consumentenbond en zijn van toepassing op het gehele opleidingsaanbod.