Voor deelnemers met groene vingers en interesse in het op ecologische wijze, gaan telen van groenten en fruit bij een biologische groetenteler of in een moestuin.
Inhoud vakcursus
In 12 praktijklessen leer je op een buitenlocatie hoe je op ecologische wijze groenten en fruit kunt gaan telen en alles wat daarbij komt kijken. Seizoengericht. De start is binnen, tot de zomertijd ingaat. Met deze kennis kan je aan het werk bij een biologische groenteteler of gewoon in je eigen moestuin.
In januari 2023 starten we met nieuwe groepen. Meld je aan!
Cursusdatun | Onderwerp |
Les 1 | Kennismaking - eigen plannen en wensen - inleiding tot teeltplan (feitelijk de agenda van de tuin), bodem en bemesting |
Les 2 | Teeltplan: vruchtwisseling en combinatieteelt |
Les 3 | Bodem en bemesting en vaste groenten en fruit |
Les 4 | Niet alledaagse groenten en fruit |
Les 5 | Planten en poten (aardappel en uit) |
Les 6 | Zaaien en verspenen - kas en platte bak |
Les 7 | Ziekte en plagen voorkomen en (biologische) bestrijding |
Les 8 | Ongewenste kruiden bestrijden |
Les 9 | Oogsten - verwerken - bewaren |
Les 10 | Kruiden oogsten en gebruiken |
Les 11 | Composthoop en wormenmest |
Les 12 | Snoeien van fruitbomen en struiken |
In de wintermaanden zullen de lessen binnen plaatsvinden. Locatie Bergeijk start op onze locatie in Eindhoven aan het Muntplein 17. Locatie Baarle-Nassau kan lekker warm zitten in de kas op het landgoed. Zodra de zomertijd ingaat, ga je in het voedselbos/moestuin aan de slag samen met de groep. De hoveniers Frans Bosmans (Bergeijk) en Marc Vissers (Baarle-Nassau) zullen je op vakkundige wijze begeleiden en je veel laten zien en vertellen. Je maakt mee hoe de akkers van gedaante veranderen gedurende het seizoen en hoe de gewassen zijn gegroeid, die je mogelijk zelf nog hebt geplant de keer ervoor.
Er wordt gewerkt met een prachtig boek over ecologisch telen. Dit boek zit bij de cursus inbegrepen.
Een unieke wijze van leren in de praktijk, als basis om een professional te worden. Of voor echte natuurliefhebbers die graag ontdekken hoe ze op een duurzame en ecologische wijze kunnen telen.
Locatie
- BERGEIJK
Het voedselbos van hovenier Frans Bosmans en zijn vrouw Ingrid in het buitengebied van Bergeijk.
De locatie is ook met het OV bereikbaar. Vanaf de dichtst bijziijnde bushalte is het een klein kwartiertje lopen.
- NIEUWE LOCATIE IN BAARLE-NASSAU.
In het prachtige buitengebied van Baarle-Nassau ligt FRITS EN FRUITIG, op het landgoed Cruyshof. Dit landgoed is 19 hectare groot. Bij Frits & Fruitig is men bezig met de ontwikkeling van verschillende activiteiten in de natuurrijke omgeving en er is o.a. een grote nieuwe moestuin en kas. Op deze locatie ga je aan de slag.
De locatie is ook goed met het OV bereikbaar. De bus stopt direct vòòr de locatie.
Startdatum
Op woensdagavond 18 januari 2023 in Bergeijk.
Op donderdagavond 19 januari 2023 op de nieuwe locatie in Baarlle-Nassau.
De meeste lessen zijn op een woensdagavond / donderdagavond en een enkele keer op zaterdag overdag. Dit i.v.m. de aard van het werk en de tijd van het jaar (vroeg donker). Tijdens de zomervakantie is er geen les.
Onder de button Aanmelden staan de data en de lestijden vermeld per locatie.
Deelname is op volgorde van aanmelding.
Aantal deelnemersde
Maximaal 8.
Cursusduur
12 lesmomenten - totaal 32,5 uren. Ook bij slecht weer gaat de les in principe door (zorg voor goede, stevige schoenen en (regen)kleding).
Studiebelasting/huiswerkopdrachten
Voor het goed doorlopen van deze vakcursus wordt geadviseerd om het te behandelen onderwerp voor te bereiden en nog eens na te lezen. Het spreekt voor zich dat praktisch oefening van hetgeen geleerd is in een week, in een eigen moestuin of elders, zeer leerzaam en zinvol is. Vragen kunnen tijdens de volgende les weer behandeld worden.
Eindtoetsing / certificering
Deze vakcursus wordt afgesloten met een certificaat van Het Ambachtshuis Brabant.
Aanmelden
Meld je aan via de aanmeldbutton op deze pagina.
Eerst meer informatie? Neem dan contact op met bastienne.gootjes@onsambachtshuis.nl.
De algemene voorwaarden van Oranjestarters BV, handelend onder de naam van Het Ambachtshuis Brabant, zijn van toepassing.