Introductie

Het Ambachtshuis Brabant is een toonaangevende onderwijsorganisatie op het gebied van praktijkopleidingen middels het leermeester-gezelmodel. Ambachtslieden zijn onze leermeesters.

 

Wij richten ons op het behoud en de bevordering van ambachten in Nederland. Bijna één miljoen Nederlanders beoefenen ambachten en ons doel is om deze kennis te behouden, door te geven en te benutten voor een bloeiende economie en maatschappij.

 

Sinds onze oprichting in december 2013 hebben steeds meer mensen ons weten te vinden en wij blijven groeien. Ambachtsmensen worden weer gewaardeerd en staan volop in de belangstelling! We willen meer en meer eerlijke producten en producten of ervaringen met een verhaal en door onze opleidingen proberen wij ons steentje hierin bij te dragen.

 

Wij geloven in het leermeester-gezelmodel, waarbij leren in de praktijk centraal staat. Onze deuren staan open voor alle (jong)volwassenen die graag met hoofd, hart en handen willen werken, ongeacht hun opleiding, achtergrond of kwaliteiten. Bij ons kan iedereen terecht om hun passie voor ambachten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Of het nu gaat om hout-, metaal- of leerbewerking, fiets- of autotechniek, meubelstofferen of meubelrestauratie, goudsmeden of een ander ambacht, je bent welkom bij Het Ambachtshuis Brabant.

 

Onze kernactiviteiten vinden in Brabant plaats. De deelnemers komen uit heel Nederland.

 

Het Ambachtshuis Brabant is een initiatief van Oranjestarters BV.

 

Wat is een ambacht?

Een ambacht is een vaardigheid of beroep dat traditioneel wordt uitgeoefend door middel van handmatige technieken en ervaring. Ambachten zijn vaak gericht op het maken van handgemaakte producten of het uitvoeren van diensten die uniek zijn en vaak van hoge kwaliteit.

Ambachtelijke vaardigheden worden vaak doorgegeven van generatie op generatie of geleerd via een leerlingstelsel waarbij een ervaren ambachtsman of -vrouw een leerling begeleidt en traint, zoals ook Het Ambachtshuis Brabant doet. Ambachten worden vaak gezien als belangrijk cultureel erfgoed en worden gewaardeerd om hun unieke en authentieke karakter. Er bestaat in deze tijd grote behoefte aan ambachtelijke vakmensen en een goede ambachtsman of -vrouw heeft altijd werk!

Meer weten over Het Ambachtshuis Brabant?

Neem contact op met Bastiënne Gootjes van het Onderwijssecretariaat.