Onderhoud blaasinstrumenten, een origineel ambacht

Dick van Ingen straalt enthousiasme en professionaliteit uit als hij meer dan een uur achter elkaar over zijn werk vertelt. Hij heeft kennis en kunde van de meest uiteenlopende blaasinstrumenten en weet wat er moet gebeuren als er onderhoud nodig is. In zijn compacte, maar zeer functioneel ingerichte werkruimte heeft hij alles bij de hand om zijn onderhoudswerkzaamheden te doen. Sinds enkele jaren werkt Dick vanuit Den Bosch, aan de Zoomweg, aan het onderhoud van uiteenlopende muziekinstrumenten. Ook doet hij de verkoop van nieuwe en gebruikte instrumenten.

Onderhoud en restauratie vergt kennis, kunde, inzet en passie

Dick legt uit dat zijn werk alleen goed mogelijk is als je zelf gevoel voor blaasinstrumenten hebt, maar ook de kennis en kunde hebt. Hij speelt zelf nog actief in een orkest en oefent met regelmaat nieuwe muziekpartijen. Op deze manier houdt hij direct voeling met het instrument en weet hij precies waar het om gaat als een instrument mankementen vertoont. Na reparatie kan hij zelf checken of een instrument weer functioneert zoals het hoort. Een saxofoon waarvan de kleppen niet meer goed sluiten, kun je op verschillende manieren repareren. Maar het is zaak dat een reparatie zo gebeurt dat het mankement jaren nadien niet meer voorkomt.

Authenticiteit van een instrument wint het uiteindelijk op kwaliteit

Als klanten tot aanschaf over willen gaan is het verstandig om westers instrument te kopen in plaats van een instrument uit Azië. Bij aankoop van die laatste lijkt het instrument in eerste instantie ook goed te zijn, maar de praktijk wijst uit dat er toch snel onderhoud en reparaties nodig zijn. Goedkoop is dan soms duurkoop.

 

Dick heeft nagenoeg alle onderdelen voor iedere reparatie op voorraad. En als er dan iets niet zou zijn, dan kan hij dat binnen enkele dagen verkrijgen. In de loop van meer dan 25 jaar heeft hij een rijkdom aan middelen opgebouwd die hem in staat stelt een reparatie vlot uit te voeren. Het uitdeuken en opnieuw in originele staat terugbrengen van instrumenten is een geliefde reparatiehandeling.

 

Dick oriënteert zich permanent op nieuwe technieken om het repareren en restaureren tot een innovatieve handeling te maken. Nog onlangs heeft hij hiervoor een set van reparatiemiddelen aangeschaft om verschillende blaasinstrumenten weer in orde te krijgen. Bijvoorbeeld door de juiste hamer te gebruiken in combinatie met ijzeren kogels, kan een instrument weer als nieuw uit een reparatie komen. En als hij bij het repareren dan ontdekt dat een afsluiting van een klep binnen enkele maanden niet meer goed zal werken, stemt hij dat meteen met de klant af zodat het instrument nog jaren mee kan gaan. En een slecht werkende inferieure sluitring van een instrument uit het buitenland vervangt hij dan graag door een beter werkende echt leren ring van uit een beter fabricaat.

Hoe het beroep in stand houden?

Dick wil nog een tijd lang met dit beroep doorgaan, omdat het hem veel voldoening geeft en tevreden klanten oplevert. Zijn orderportefeuille is flink gevuld en hij merkt dat de vraag naar dienstverlening nog steeds toeneemt. Dit betekent dat hij graag met een compagnon aan de slag wil gaan om zijn kennis en kunde te delen. Daarom nodigt hij via Het Ambachtshuis Brabant andere ambachtsmensen uit om met dezelfde overgave samen met hem aan de slag te gaan, om het ambacht van restauratie en onderhoud van blaasinstrumenten te behouden voor de toekomst.

 

Interview en redactie: Giel Pollemans - februari 2018