Het succesverhaal van een nieuwe ambachtsman

28 januari 2020

Gelukt!!

Enige jaren terug was het moeilijk voor Max om zijn draai weer te vinden in de maatschappij om hem heen. Dag- en arbeidsritme aanleren was een zaak dat niet goed lukte. Ondanks meerdere pogingen van re-integratie in productieberoepen, werkte deze aanpak averechts.


Gelukkig kwam Max via een werkfitprogramma twee jaar geleden bij Het Ambachtshuis Brabant terecht. Hij had iets over een maatwerktraject gehoord. Dat zou beter zijn. En dat bleek nog waar ook!


Max is duidelijk gegroeid, beroepsmatig en persoonlijk. Met tegenslag kan hij nu beter omgaan. Wel anders dan vroeger!
Begin 2020 heeft Max zijn programma succesvol afgerond, na een tweejarige opleiding bij Het Ambachtshuis Brabant.

Een korte terugblik

Twee jaar geleden had Max een duidelijke vraag geformuleerd voor het Ambachtshuis Brabant. Hij wilde edelsmid worden, zou dat kunnen bij Het Ambachtshuis Brabant? De zoektocht naar zijn gewenste richting was daarna snel gestart.

Kansrijke opstap naar een nieuw beroep

Een opstapcursus met nieuwe vaardigheden in het vak edelsmeden was de eerste stap. Bij een lokale edelsmid in Den Bosch met speciale voorkeur voor Japanse technieken ging hij in de leer. Een ontdekkingstocht met de vraag of de keuze van Max echt bij hem past. En dit was het geval. Hij kreeg greep op het beroep dat bij hem paste: werken met sieraden en edelmetalen. Al ruim voor zijn periode waarin hij een nieuw levensperspectief zocht, was hij met techniek en metaal bezig geweest. Maar het gevoel dat hij iets wilde leren wat bij hem paste, was op de achtergrond geraakt.

Meester-gezel

Gelukkig bewoog het UWV positief mee. In overleg met Max en onze vakdocenten werd er een programma gemaakt, afgestemd op de beginsituatie en zijn mogelijkheden. Een combinatie van vakscholing en een meester-gezelprogramma bij verschillende vakmensen. Aangevuld met verschillende ondernemersmodules. Binnen anderhalf jaar heeft Max het meestergezel doorlopen. Het was een intensieve periode maar de investering waard. En een prachtig eindwerkstuk als kroon op zijn werk.

Gegroeid

Nu is Max niet alleen gegroeid in zijn beroepsmatig handelen, maar ook in zijn persoonlijke functioneren. Van eerst onzeker voelen en twijfelen naar eigen capaciteiten, meer zekerheid voelen en in staat zijn om opdrachten aan te pakken. Door structuur aan te brengen en te ervaren dat hij talent heeft, is Max plezier gaan ervaren in zijn leven en werken in het vak van goudsmid.

Klaar voor het beroepsleven

Max is klaar voor het beroepsleven. Hij kan presenteren en verwoorden wie hij is en was. Hij kan er gewoon voor uitkomen wat hij te bieden heeft, dat hij een eigen werkstijl en producten heeft die mensen kunnen raken. We zijn er trots op dat Max via een programma bij Het Ambachtshuis Brabant zijn plekje in de ambachtensector heeft weten te vinden. Met grote dank aan onze geweldige vakdocenten die met gevoel voor het vak en deelnemer, mooie resultaten weten te behalen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze maatwerkprogramma's? Neem contact op met Bastienne Gootjes of Suzanne Pollemans van ons onderwijsbureau@onsambachtshuis.nl Ze helpen u verder op weg.


Giel Pollemans – 28 januari 2020