Studenten Sint Lucas op bezoek bij Het Ambachtshuis Brabant – BAC- in Den Bosch

9 november 2017

Studenten Sint Lucas op bezoek bij Het Ambachtshuis Brabant – BAC- in Den Bosch
- de vakverkenning wordt een vast onderdeel in het onderwijscurriculum -

Op donderdag 9 november 2017 bracht een groep studenten van Sint Lucas, opleiding Vormgeving en Ambacht, een bezoek aan Het Ambachtshuis Brabant – locatie Den Bosch en de vakmensen van het Boschveld Ambacht Centrum.

 

Al ruim voor aanvangstijd wachten enkele studenten op de start van de vakverkenning. In een tweetal bezoeken mogen zij een aantal ambachtsmensen het hemd van hun lijf vragen. Joost van Wijmen die kostuums ontwerpt en vervaardigt, houdt een enthousiast verhaal over zijn werk. Eerst aanhoren de studenten nog min of meer verlegen het verhaal aan, daarna stellen ze gericht hun vragen en ontdekken dat het uitoefenen van het beroep van Joost erg spannend en vernieuwend is. Eigenlijk is het wel iets wat hen aanspreekt. En als ze over hun toekomst verder nadenken, dan zou het niet eens zo gek zijn als ze zo'n beroep als dat van Joost zelf gaan kiezen.

 

Soortelijke conclusies komen boven drijven als ze van Tom van der Zandt, ontwerpend meubelmaker, en Lise Brunt, schoenontwerpster en eigenaar van de schoenenwerkwinkel, ontmoeten.

 

In de te korte ochtend van 9:00 uur tot 12:00 uur hebben de studenten verder een bezoek gebracht aan de volgende ambachtsmensen: Erik van Dongen van Airdesign, Leidi Haaijer de multimediadesigner, Sanne Reichert die bijzondere kostuums op maat maakt en Patrick Kloth ontwerper van reclameproducten.

 

De begeleidende docenten zijn ook onder de indruk van het vakwerk van de ambachtsmensen. Zij zien graag dat deze bezoeken permanent in het schoolcurriculum komen te staan. De wisselwerking tussen de praktijk van de ambachtsmensen en de lessen op Sint Lucas levert een hoop mooie indrukken op waarmee studenten nog beter in staat worden gesteld om een bewuste keuze te maken voor een eigentijds ambachtelijk beroep. Het Ambachtshuis Brabant en het BAC zetten hun deuren graag open voor nieuwe generaties vakmensen.

 

Giel Pollemans

Coördinator locatie Den Bosch