Basiscursus TIG lassen

12 april 2023 19:00

Deze cursus is bedoeld voor volwassenen, die enige kennis en vaardigheid willen verkrijgen op het gebied van TIG lassen. Met TIG lassen kan heel precies gewerkt worden. Het zijn vaak de mooiste lasnaden om te zien. Bovendien is TIG geschikt voor hele dunne materialen.

 

Deze cursus is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld meubelmakers, kunstenaars, pijpfitters of hobbyisten die bezig zijn met het restaureren van een oldtimer. Maar ook voor monteurs die een eenvoudige TIG las willen kunnen leggen.

 

Gezien de moeilijkheidsgraad van dit lasproces, verdient het aanbeveling om alleen deel te nemen indien u enige laservaring heeft of eerst de basiscursus Mig/Mag lassen te volgen.

Inhoud

Deze vakcursus bestaat uit 6 lesavonden van 2,5 uur en wordt gegeven door een gediplomeerd vakman met ruim 30 jaar ervaring op alle niveaus van lassen. Aangezien dit een zeer intensief lasproces is, zeker in het begin, kunnen er per 2 lesavonden 2 cursisten instromen, tot een maximum van 6. Op deze manier krijg je optimale aandacht en begeleiding. Zodra de 2 deelnemers die als eerste gestart zijn, 6 lesavonden hebben gehad, kunnen er weer 2 nieuwe deelnemers instromen.
 

TIG lassen

TIG-lassen behoort, net als MIG/MAG lassen, tot het elektrisch booglassen. Het is een lasproces waarbij een zeer hoge kwaliteit van laswerk kan worden bereikt. Het vraagt veel vaardigheid van de lasser, omdat er steeds met twee handen gewerkt moet worden. Eén om de lasdraad toe te voegen en de ander om de lastoorts vast te houden. Je moet een vaste hand gaan krijgen om zo gelijkmatig mogelijk te lassen.
 

Indien een lasverbinding niet alleen stevig, maar ook mooi moet zijn, is TIG lassen de beste optie. Je ziet het veel bij het maken van meubels en het restaureren van auto's of motoren.

TIG-lassen wordt vooral toegepast in dunne plaat van aluminium en RVS, maar kan ook voor staal gebruikt worden. Aangezien de lassnelheid relatief laag is verbrandt je niet snel het materiaal. Er wordt gestart met RVS en staal lassen. Indien je dit goed genoeg onder de knie krijgt gedurende de lessen, kan er ook nog aluminium gelast worden. Dit kan voor iedere deelnemer anders zijn! 

Leerdoelen TIG-lassen

• Uitleg van de theorie achter het TIG-lassen. Ook andere lasprocessen komen kort voorbij.
• Het leren omgaan en toepassen van de specifieke veiligheidsvoorschriften
• Het instellen van de juiste variabele en bedienen van de lasmachine
• Het leren van vloeien en zodra dit lukt de handeling van toevoegen
• Het leren lassen van een T-Stuk.
• Het leren lassen van een hoekstuk, met vloeien en toevoegen
• Oefenen van behendigheid in het lassen van deze stukken

Startdatum

Woensdagavond van 19.00 uur - 21.30 uur  

  

Via de aanmeldknop zijn actuele startdata te bekijken

In Waalwijk maximaal 7 deelnemers.

>> AANMELDEN

Locatie

Laswerkplaats van ROC de Overlaat in Waalwijk

Studiebelasting/huiswerkopdrachten

Cursusomvang in uren: 12 lesuren (6 lesavonden). Geleidelijke instroom zodat je een goede opstart krijgt.
Voor de deelnemers die dit vak professioneel willen leren beoefenen, adviseren we om via gerichte praktijkopdrachten, extra praktijkuren te maken.

Eindtoetsing / certificering

De vakcursus wordt afgesloten met een Bewijs van deelname van Het Ambachtshuis Brabant en een overzicht van behaalde leerdoelen.

Informatie & aanmelding

Speciale kleding (niet synthetisch!) wordt aanbevolen, waaronder bv. een stofjas of overall en stevige schoenen, liefst met stalen neus.  

Om je aan te melden kun je op de aanmeldknop klikken. Eerst meer informatie? Neem dan contact op met bastienne.gootjes@onsambachtshuis.nl 

De algemene voorwaarden van Oranjestarters BV, handelend onder de naam van Het Ambachtshuis Brabant, zijn van toepassing.