Vervolgcursus Innovatief omgaan met meubels (meubelrestauratie)

Oude meubels en moderne meubels krijgen weer charme. 

Enige ervaring met houtbewerking  is noodzakelijk.
Geadviseerd wordt om eerst de basiscursus Innovatief omgaan met meubels te volgen. Dit is echter niet verplicht. 

Inhoud van de vakcursus

Bestudeer kwalitatief hoogwaardige meubels uit vervlogen tijden en leer ze herkennen, leer de technieken verder en deze toe te passen en geef daar een eigen draai aan.
Deze cursus is eenn vervolg op de basiscursus, waarin je geleerd hebt dat basiskennis ons terug voert naar het verleden, waarin we alles met de hand deden. Een goede restaurateur of meubelmaker kan alleen kwaliteit leveren, indien hij moderne technieken goed kan toepassen als hij de ambachtelijke technieken beheert! "Leer beitelen met de hand en pak dan pas die bovenfrees".
Op deze manier ontwikkel je het krijgen van goede" feeling' met het product om het te herstellen/restaureren of te moderniseren.

 

In 10 lessen ga je aan de slag om een eigen meubel van A tot Z zelf te herstellen/restaureren of te moderniseren. Dat mag gaan om een antiek of kwalitatief goed modern meubel.
Zorg dat er genoeg uitdaging in zit en dat er verschillende leerdoelen zijn, zoals bijvoorbeeld:

  • fineren
  • lijmen
  • ladelopers vervangen
  • kleuren
  • afwerken.

Tijdens de lessen zal er telkens een leermoment zijn. De vakdocent zal dan één onderwerp van het restaureren verder toelichten, zodat je naar huis gaat met zowel praktische als theoretische kennis.


Indien mogelijk zal 1 les gebruikt worden (op een zaterdag) om veilinghuis Korst van der Hoeff te bezoeken, tijdens de kijkdagen van een veiling. Deze les zal bestaan uit:

  • het leren kijken en herkennen van meubels
  • de verschillende stijlen, houtsoorten en waarde van het meubel leren bepalen, zodat je in de toekomst meer kennis hebt bij de aankoop van een meubel. 

Om het maximale uit de lessen te halen adviseren we je tijdens de lessen geconcentreerd aan je opdracht te werken en tussendoor aantekeningen te maken, omdat de vakdocent die de lessen verzorgt, veel kennis met je deelt die niet altijd is terug te vinden in literatuur. 

Addtioneel programma

Voor belangstellenden voor vlechttechnieken en stoelen matten organiseren we op verzoek een gastles. Ook kan je deelnemen aan een workshop meubelstofferen of workshop fijn houtbewerken. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Voor wie?

Voor iedereen die op professioneel niveau meubels zelfstandig wil leren herstellen en opknappen. 
Enige ervaring met houtbewerking is noodzakelijk. Geadviseerd wordt om eerst de basiscursus meubelrestauratie te volgen. Dit is echter niet verplicht. Aantal deelnemers maximaal 7. De cursus start bij minimaal 6 deelnemers.

Startdatum

Start september

10 avonden van 19.00 uur - 22.00 uur 

Studiebelasting/huiswerkopdrachten

Cursusomvang in uren: 30 uur (10 lessen van 3 uur). 
Huiswerkopdrachten: 12 uur (hobby)-60 uur (professioneel) (niet verplicht).

Deze vakcursus wordt afgesloten met een bewijs van deelname. Indien het meubelstuk beoordeeld wordt door een onafhankelijke meubelrestaurator en de beoordeling is positief, ontvangt u een certificaat van Het Ambachtshuis Brabant.  

Locatie

Het Ambachtshuis Brabant - locatie Den Bosch, is gevestigd in het Boschveld Ambachtcentrum, Parallelweg 30, 5223 AL 's-Hertogenbosch. Ingang D. Op 500 meter loopafstand van het station. Er is gratis pakeergelegenheid.

Kosten 

De cursusprijs: € 599,- vrijgesteld van Btw (prijspeil januari 2019). Inclusief gebruik gereedschap werkplaats. Exclusief lijm en andere materialen waarmee deelnemers een eigen object opknappen. Hiervoor koop je bij de vakdocent een basispakket vloeistoffen en materialen van € 100. Deze kosten reken je direct af met de vakdocent. Indien je de basiscursus gevolgd hebt, is dit niet meer noodzakelijk.

Mochten er nog specifieke materialen nodig zijn, dan schaf je die zelf aan. De vakdocent geeft daarvoor advies.

Informatie & aanmelding

Om je aan te melden kun je op de aanmeldknop klikken. Eerst meer informatie? Neem dan contact op met bastienne.gootjes@onsambachtshuis.nl.
De algemene voorwaarden van Oranjestarters BV, handelend onder de naam van Het Ambachtshuis Brabant, zijn van toepassing.