Vervolgcursus meubelrestauratie - leer kijken en herkennen

Ben je geïnteresseerd in het restaureren van meubels, meubelontwerpen of het uniek maken van bestaande meubels? Leer uit het verleden en pas het toe in het heden!

Ervaring met houtbewerking  is noodzakelijk!

Geadviseerd wordt om eerst de basiscursus Innovatief omgaan met meubels te volgen. 

Inhoud van de vakcursus

Bestudeer kwalitatief hoogwaardige meubels uit vervlogen tijden en leer ze herkennen, leer de technieken verder en deze toe te passen.
Deze cursus is een vervolg op de basiscursus, waarin je geleerd hebt dat basiskennis ons terug voert naar het verleden, waarin we alles met de hand deden. Een goede restaurateur of meubelmaker kan alleen kwaliteit leveren, indien hij moderne technieken goed kan toepassen als hij de ambachtelijke technieken beheerst! "Leer beitelen met de hand en pak dan pas die bovenfrees".
Op deze manier ontwikkel je het krijgen van goede" feeling' met het product om het te herstellen/restaureren of te moderniseren.

 

In 12 lessen ga je aan de slag om een eigen meubel van A tot Z zelf te herstellen/restaureren of te moderniseren. Dat mag gaan om een antiek of kwalitatief goed modern meubel. Zorg dat er genoeg uitdaging in zit en dat er verschillende leerdoelen zijn. Maximale afmeting: het moet wekelijks in de auto mee heen en terug vervoerd kunnen worden.

 

Eén les zal gebruikt worden een antiquair of veiling (tijdens de kijkdagen van een veiling) te bezoeken. Deze les zal bestaan uit:

  • het leren kijken en herkennen van meubels
  • de verschillende stijlen, houtsoorten en waarde van het meubel leren bepalen, zodat je in de toekomst meer kennis hebt bij de aankoop van een meubel. 

Om het maximale uit de lessen te halen adviseren we je tijdens de lessen geconcentreerd aan je opdracht te werken en tussendoor aantekeningen te maken, omdat de vakdocent die de lessen verzorgt, veel kennis met je deelt die niet altijd is terug te vinden in literatuur. 

Addtioneel programma

Voor belangstellenden voor vlechttechnieken en stoelen matten organiseren we op verzoek een gastles. Ook kan je deelnemen aan een workshop meubelstofferen. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Voor wie?

Voor iedereen die op professioneel niveau meubels zelfstandig wil leren herstellen en opknappen. 
Ervaring met houtbewerking is noodzakelijk. Geadviseerd wordt om eerst de basiscursus meubelrestauratie te volgen. Aantal deelnemers maximaal 7. 

Startdatum

Nog niet ingepland i.v.m. Corona maatregelen.

Op een woensdagavond om de week van 19.00 uur tot 22.00 uur. 12 lessen van 3 uur. 

Studiebelasting/huiswerkopdrachten

Cursusomvang in uren: 36 uur (12 lessen van 3 uur). 
Huiswerkopdrachten: 15 uur (hobby)-70 uur (professioneel) (niet verplicht).

Wij streven ernaar om doorlopende instroom van cursisten te bieden, ieder op zijn eigen niveau, mits er plaats is in de groep. Na deze 12 lessen kan je dus weer inschrijven voor de volgende 12 lessen en wordt er verder gewerkt aan je praktische kennis.

Locatie

in de professionele werkplaats van meubelrestaurateur Ruud Beerens in Gemert. Er is gratis pakeergelegenheid.

Kosten 

De cursusprijs: € 699,- vrijgesteld van Btw (prijspeil maart 2021). Inclusief gebruik gereedschap werkplaats. Exclusief lijm en andere materialen waarmee deelnemers een eigen object opknappen. Materialen zijn bij de vakdocent (in kleine hoeveelheden) verkrijgbaar en reken je direct af met de vakdocent. Indien je de basiscursus gevolgd hebt, is dit waarschijnlijk niet meer noodzakelijk. Dan gaan we er ook vanuit dat je al beschikt over het basisgereedschap.Mochten er verder nog specifieke materialen nodig zijn, dan schaf je die zelf aan. De vakdocent geeft daarvoor advies.

Informatie & aanmelding

Om je aan te melden kun je op de aanmeldknop klikken. Eerst meer informatie? Neem dan contact op met bastienne.gootjes@onsambachtshuis.nl.


De algemene voorwaarden van Oranjestarters BV, handelend onder de naam van Het Ambachtshuis Brabant, zijn van toepassing.