Basiscursus lassen

Deze cursus is bedoeld voor volwassenen (mannen en vrouwen!!), die enige kennis en vaardigheid willen verkrijgen op het gebied van lassen. Deze cursus is een goede basis voor een verdere lasopleiding.

Inhoud

Deze vakcursus bestaat uit 6 lesavonden van 2,5 uur en wordt gegeven door een gediplomeerd vakman. Per cursus kunnen maximaal 5 cursisten deelnemen, om te voorkomen dat andere cursisten de helft van de tijd moeten wachten. Op deze manier krijg je optimale aandacht en begeleiding. Na het volgen van deze cursus ben je in staat eenvoudige lastechnieken toe te passen.

In deze basiscursus komt aan de orde:

 • MIG/MAG lassen
  Het zijn eigenlijk twee soorten. Het lasproces is gelijk en alleen het gebruikte gas verschilt. Daarom wordt het als één lasproces gezien. MAG lassen wordt ook wel CO2 lassen genoemd. Tijdens het lassen wordt continu mechanisch een draad aangevoerd.
 • Booglassen (elektroden)
  Je kunt ook materiaal smelten met behulp van elektriciteit. Bij booglassen werk je met een stroombron, een lastransformator, een elektrodehouder en een werkstukklem.
 • TIG lassen
  Tegenwoordig vaak de vervanger van autogeen lassen. Vaak wordt TIG-lassen als een moeilijke vorm van lassen beschouwd, doordat - in tegenstelling tot het MIG/MAG-lassen - het toevoegmateriaal handmatig toegevoegd moet worden. Er zijn dus doorlopend twee handen nodig.
 • Puntlassen
  Door middel van stroom en druk

Je mag zelf een werkstuk meenemen om mee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld een tuinhekje of raampje of iets wat kapot is. 


Speciale kleding (niet synthetisch!) wordt aanbevolen, waaronder bv. een stofjas of overall en stevige schoenen, liefst met stalen neus. Op locatie is een beperkt aantal schoenen aanwezig, maar niet in elke maat.

 

Na het volgen van deze basiscursus kan je inschrijven voor de vervolgcursus.

Maatwerk in de vervolgcursus

In de vervolgcursus stroomt elke deelnemer in met een specifieke vraag. De leermeester geeft advies of de deelnemer beter eerst de basiscursus kan volgen of de vervolgcursus. Ook is er ruimte voor specifieke leerdoelen, afgestemd op het project of bedrijf.

Studiebelasting/huiswerkopdrachten

Cursusomvang in uren: 15 lesuren (6 lesavonden)
Voor de deelnemers die dit vak professioneel willen leren beoefenen, adviseren we om via gerichte praktijkopdrachten, extra praktijkuren te maken.

Eindtoetsing / certificering

De vakcursus wordt afgesloten met een certificaat van Het Ambachtshuis Brabant en een overzicht van behaalde leerdoelen ondertekend door de leermeester.

Startdatum

NIEUW ingelaste cursus op DINSDAGAVOND (VOL)
Start 3 april 2018.

Overige data: 10-17 april 8-15-22 mei

Tijdstip: 19.00 uur - 21.30 uur. 

 

NIEUW ingelaste cursus op DONDERDAGAVOND (nog 1 plaats vrij)

Start 19 april 2018

Overige data: 17-24-31 mei  7-14 juni

Tijdstip: 19.00 uur - 21.30 uur. 

Locatie

Laswerkplaats van het Stedelijk College in Eindhoven-noord.

Informatie & aanmelding

Om je aan te melden kun je op de aanmeldknop klikken. Eerst meer informatie? Neem dan contact op met karin.vos@onsambachtshuis.nl De algemene voorwaarden van Oranjestarters BV, handelend onder de naam van Het Ambachtshuis Brabant, zijn van toepassing.