Vervolgcursus klokkenmaken

Vanaf 1 januari 2022 zijn de opleidingen klus- en bouw / glastechnieken / verfijnd vakwerk, ondergebracht bij Mooivakonderwijs B.V.

 

Een cursus voor echte liefhebbers van uurwerken. Voor deelnemers die de basiscursus hebben gevolgd of met vergelijkbare ervaring. De cursus biedt veel ruimte voor zelf meegebrachte uurwerken. Maximaal 6 deelnemers per cursus in Den Bosch. 

Voor wie?

Voor deelnemers die de basiscursus hebben gevolgd of met vergelijkbare ervaring. Tijdens de vervolgcursus wordt met elke deelnemer bekeken welke vervolgstap in de professionele ontwikkeling mogelijk is.

Inhoud van het programma

In deze cursus komt het demonteren, het reinigen en het uitvoeren van kleine reparaties aan bod. Ook het goed afstellen van het echappement en het slagwerk zal de nodige aandacht krijgen. Je zorgt zelf voor een te repareren klok die compleet is en voorzien van een slagwerk. Bij voorkeur een uurwerk met 2 opwindgaten. In deze vervolgcursus zul je geen volleerd klokkenmaker worden, maar krijg je voldoende inzicht en ervaring om de meeste klokken een grote beurt te geven en eventuele kleine reparaties uit te voeren. Verder zal aandacht worden besteed aan:

  • reparatie van de veer
  • het vervangen van een lager in de platine
  • het vervangen van een afgebroken tand uit een tandwiel
  • het repareren van een versleten anker

Het grootste deel van de tijd ga je dus praktisch aan de slag met de zelf meegebrachte uurwerken. Keuze van het uurwerk in overleg met de docent (geen klokken met Westminster uurwerk, jaarpendules, koekoeksklokken en Atmosklokken).  

Niveau van de vakscholing

Beroepsniveau MBO-2

Vooropleidingseisen

Gevolgd hebben van de basiscursus klokkenmaken of kunnen aantonen van vergelijkbare ervaring.

Studiebelasting/huiswerkopdrachten

Cursusomvang in uren: 6 vaklessen van 3 uur (totaal 18 uur vakles in kleinschalig verband) 
Huiswerkopdrachten: minimaal 30 uur huiswerkopdrachten verdeeld over 6 lesweken, waaronder het doornemen van hoofdstukken uit het lesboek.

Eindtoetsing / certificering

De vakcursus wordt afgesloten met een digitaal certificaat van Het Ambachtshuis Brabant en een overzicht van behaalde leerdoelen.

Locatie

Het Ambachtshuis Brabant: Paardskerkhofweg bedrijfsnummer 14, Den Bosch: gratis parkeren op het terrein en op 500 mtr loopafstand van station Den Bosch.

Informatie & aanmelding

Om je aan te melden kun je op de aanmeldknop klikken.
Eerst meer informatie? Neem dan contact op met liesbeth.neef@onsambachtshuis.nl