Vervolgcursus meubelrestauratie - leer kijken en herkennen

Ben je geïnteresseerd in het restaureren van meubels, meubelontwerpen of het uniek maken van bestaande meubels? Leer uit het verleden en pas het toe in het heden!

Deze vakcursus is het vervolg op de basiscursus. Geadviseerd wordt om eerst de basiscursus meubelrestaurtie te volgen!

Inhoud van de vakcursus

Bestudeer kwalitatief hoogwaardige meubels uit vervlogen tijden en leer ze herkennen, leer de technieken verder en deze toe te passen.
Deze cursus is een vervolg op de basiscursus, waarin je geleerd hebt dat basiskennis ons terug voert naar het verleden, waarin we alles met de hand deden. Een goede restaurator of meubelmaker kan alleen kwaliteit leveren, indien hij moderne technieken goed kan toepassen als hij de ambachtelijke technieken beheerst! "Leer beitelen met de hand en pak dan pas die bovenfrees".
Op deze manier ontwikkel je het krijgen van goede" feeling' met het product om het te herstellen/restaureren of te moderniseren.

 

De vervolglessen bestaan telkens uit een blok van 12 lessen en je gaat aan de slag om een eigen meubel van A tot Z zelf te herstellen/restaureren of te moderniseren. Je wordt iedere keer op je eigen niveau begeleid. Dat mag gaan om een antiek of kwalitatief goed modern meubel. Zorg dat er genoeg uitdaging in zit en dat er verschillende leerdoelen zijn. Maximale afmeting: het moet wekelijks in de auto mee heen en terug vervoerd kunnen worden.

 

Indien mogelijk zal er ook een keer een bezoek gebracht worden aan een antiquair of veiling (tijdens de kijkdagen van een veiling). Dit in overleg met de groep. Tijdens dit bezoek:

  • leer je hoe te kijken naar en het herkennen van meubels
  • leer je de verschillende stijlen, houtsoorten en waarde van het meubel te bepalen, zodat je in de toekomst meer kennis hebt bij de aankoop van een meubel. 

Om het maximale uit de lessen te halen adviseren we je tijdens de lessen geconcentreerd aan je opdracht te werken en tussendoor aantekeningen te maken, omdat de vakdocent die de lessen verzorgt, veel kennis met je deelt die niet altijd is terug te vinden in literatuur. 

Vervolg

Wij streven ernaar om een doorlopende instroom van cursisten te bieden, ieder op zijn eigen niveau, zodat je steeds verder leert. Na elke 12 lessen kan je deelnemen aan een nieuwe blok van 12 lessen.

Voor wie?

Voor iedereen die op professioneel niveau meubels zelfstandig wil leren herstellen en opknappen. 
Geadviseerd wordt om eerst de basiscursus meubelrestauratie te volgen, aangezien je enige kennis en ervaring moet bezitten (ook wat houtbewering betreft) om verder te kunnen. Aantal deelnemers maximaal 7. 

Startdatum

Lessen op:

  • Woensdagavond om de week van 19.00 uur tot 22.00 uur.
  • Vrijdagochtend van 9.00 uur tot 12.00 uur.

Beide groepen hebben om de week les.

 

Via de aanmeldknop is een nieuwe startdatum te bekijken. Is er geen datum beschikbaar, dan kan je aanmelden voor de wachtlijst. Deelname is op volgorde van inschrijving.

 

Studiebelasting/huiswerkopdrachten

Cursusomvang in uren: 36 uur (12 lessen van 3 uur). 
Huiswerkopdrachten: 15 uur (hobby)-70 uur (professioneel) (niet verplicht).

Wij streven ernaar om een doorlopende instroom van cursisten te bieden, ieder op zijn eigen niveau, mits er plaats is in de groep. Na deze 12 lessen kan je dus weer inschrijven voor de volgende 12 lessen en wordt er verder gewerkt aan je praktische kennis, middels eigen werkstukken.

Locatie

in de professionele werkplaats van meubelrestaurator Ruud Beerens in Gemert. Er is gratis pakeergelegenheid.

Kosten 

De cursusprijs: € 750,- vrijgesteld van Btw (prijspeil januari 2022). Inclusief gebruik gereedschap werkplaats. Exclusief lijm en andere materialen waarmee deelnemers een eigen object opknappen. Materialen zijn bij de vakdocent (in kleine hoeveelheden) verkrijgbaar en reken je direct af met de vakdocent. Indien je de basiscursus gevolgd hebt, is dit waarschijnlijk niet meer noodzakelijk. Dan gaan we er ook vanuit dat je al beschikt over het basisgereedschap. Mochten er verder nog specifieke materialen nodig zijn, dan schaf je die zelf aan. De vakdocent geeft daarvoor advies.

Informatie & aanmelding

Om je aan te melden kun je op de aanmeldknop klikken. Eerst meer informatie? Neem dan contact op met bastienne.gootjes@onsambachtshuis.nl.


De algemene voorwaarden van Oranjestarters BV, handelend onder de naam van Het Ambachtshuis Brabant, zijn van toepassing.