Vervolgcursus interieurbouw - deel 1

Het vak van Interieurbouwer biedt veel kansen op de arbeidsmarkt. Daarom bieden wij een vervolgcursus aan, waarin je de basisprincipes van dit vak leert. Om deel te kunnen nemen aan deze vervolgcursus, moet je eerst de basiscursus fijn houtbewerken hebben gevolgd. Na deze basiscursus kan er een keuze gemaakt worden tussen de vervolgcursus fijn houtbewerken of de vervolgcursus interieurbouw-deel 1.

Interieurbouw is wat anders dan meubelmaken. Hoewel er overeenkomsten zijn, zit het grootste verschil in het materiaal waarmee gewerkt wordt. Een interieurbouwer werkt met allerlei soorten plaatmateriaal, dat vooral met grote machines machinaal wordt verwerkt. Een meubelmaker daarentegen werkt vooral met massief hout en werkt met een grotere variatie aan machines, van grote machinale machines tot kleiner elektrisch handgereedschap en een enkele keer ook nog ambachtelijk.

Doel

Verwerven van basiskennis en basisvaardigheden van interieurbouw, als basis om eenvoudige interieurklussen te maken.

Inhoud

Aan de orde komen o.a.:

 

Veiligheid

 • Arbo
 • PBM brillen / gehoor / schoenen / handschoenen / kleding
 • Stof / stofmaskers
 • Voorschriften
 • Samenwerken

Materiaalkennis en opslag

 • Materiaalkennis van diverse plaatmaterialen
 • Opslag van hout en plaatmateriaal
  Massief - drogen - oplatten - staand - liggend

Werkstukken maken met behulp van o.a.:

 • Formaatzaag
 • Lamellofrees / dominofrees
 • Bovenfrees (hand)

Vooropleiding

Om deel te kunnen nemen aan deze vervolgcursus, moet je eerst de basiscursus fijn houtbewerken hebben gevolgd. Na deze basiscursus kan er een keuze gemaakt worden tussen de vervolgcursus fijn houtbewerken of de vervolgcursus interieurbouw-deel 1.
De mate waarin je ook thuis actief aan de slag gaat om het vak in de vingers te krijgen, bepaalt mede de mate waarin je kunt spreken dat je het vak beheerst. Dan is deze cursus een mooie start om verder aan de slag te kunnen met interieurbouw. In dat geval is technisch inzicht en niet bang zijn voor grote machines prettig, aangezien tijdens de cursus wordt gewerkt met elektrische handgereedschappen, maar de nadruk zal echter liggen op het gebruik van stationaire machines. De formaatzaag (cirkelzaag) zal het meest gebruikt worden.

Locatie

Den Bosch: Boschveld Ambacht Centrum (BAC) - Parallelweg 30, 5223 AL 's-Hertogenbosch

Vakdocent:John van Rooij, zelfstandig allround ambachtelijk en machinaal meubelmaker/interieurbouwer 

Breda: Houtwerkplaats van Talentenfabriek De Faam (SMO), Terheijdenseweg in Breda

Vakdocent: Ad Helsloot, meubelmaker, docent meubelmaken en interieurbouw bij het HMC

Startdatum

Via de aanmeldknop zijn nieuwe startdata en locaties te bekijken.

Studiebelasting/huiswerkopdrachten

Voor het goed doorlopen van deze vakcursus wordt geadviseerd om wekelijks minimaal 2 uur de oefeningen uit de les (kleinere bewerkingen), na elke vakles te oefenen.
Cursusomvang in uren: 36 uur 

Eindtoetsing / certificering

De vakcursus wordt afgesloten met een Bewijs van deelname van Het Ambachtshuis Brabant en een overzicht van behaalde leerdoelen. Na het afronden van deze vervolgcursus interieurbouw-deel 1, kan je deelnemen aan de vervolgcursus interieurbouw-deel 2.

Eerst kennismaken?

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met bastienne.gootjes@onsambachtshuis.nl

Deelnamevoorwaarden

Het lesgeld dient na ontvangst van de factuur te worden betaald, evt. in de afgesproken betaaltermijnen (max. 2). De aanmelding is bindend, d.w.z. dat je geen geld terug krijgt bij evt. verhindering. Je mag wel iemand anders in jouw plaats laten deelnemen.

 

E.e.a. conform de algemene voorwaarden van Oranjestarters BV, handelend onder de naam van Het Ambachtshuis Brabant.