Meester-gezelprogramma's

Een eigentijds ambacht leren in de praktijk

Meester-gezel

(Jong)volwassenen die graag een eigentijds ambacht willen leren om er uiteindelijk een inkomen mee te verdienen, kunnen een meester-gezelprogramma overwegen. Ze worden gekoppeld aan een senior vakvrouw of vakman in een atelier, werkplaats of een bedrijf, om het ambacht in de praktijk te leren. Met een op maat gemaakt programma dat aansluit bij de formele kaders van het beroep (branche, gilde, MBO/HBO-kwalificatiedossiers). Deelnemers leggen een beroeps- en/of branchegericht examen af indien gewenst, maar is niet verplicht. Onze meester-gezelprogramma's noemen we ook wel de BAL, de bewust alternatieve leerroute, in aanvulling op de BOL, BBL en ander regulier onderwijs. 

Grote keuze 

Er is keuze uit heel veel verschillende ambachten. In een kennismakingsgesprek onderzoeken we de interesses, de talenten en capaciteiten en koppelen we die aan de reële mogelijkheden binnen de ambachtensector. Voordelen van onze meester-gezelprogramma's: het is kleinschalig, maatwerk en in de eigen regio. Ook geschikt voor mensen die van beroep naar een nieuw beroep willen overstappen.

Voor wie?

Voor alle (jong)volwassenen die graag met hoofd, hart en handen wil werken. In een kennismakingsgesprek bespreken we de mogelijkheden en de geschiktheid voor een ambacht. Er zijn geen vooropleidingseisen.

Kosten

Aangezien het een persoonlijk maatwerkprogramma met begeleiding betreft zijn hier andere kosten aan verbonden dan aan onze reguliere cursussen en opleidingen in klein groepsverband. Het UWV, gemeente of werkgever (transitievergoeding) kunnen wellicht ondersteunen bij de financiering. Het Ambachtshuis Brabant is scholingspartner van het UWV.

Deelnemers aan de meester-gezelprogramma's...

  • willen van beroep en loopbaan veranderen
  • willen naast hun werk een nieuw vak leren
  • willen hun eigen vaktalenten en -vaardigheden ontdekken en ontwikkelen
  • hebben geen aansluiting kunnen vinden bij een regulier traject
  • willen vooral met plezier leren, bij voorkeur in de eigen regio
  • willen van hun hobby hun beroep maken
  • willen starten als ondernemer in de ambachtseconomie
  • willen een (deeltijd)baan bij een werkgever die het ambacht koestert

 

Bekijk onze brochure

Voorbeelden van actuele meester-gezelprogramma's 

Vakscholing en meester-gezel ambachtelijk meubelmaker
Meester-gezelprogramma meubelstoffeerder
Meester-gezelprogramma tot lederen tassenmaker
Meester-gezelprogramma interieurbouwer 
Meester-gezelprogramma tot edelsmid
Meester-gezelprogramma tot lijstenmaker

Meer weten?

Neem contact op met het onderwijsbureau van Het Ambachtshuis Brabant.