Waar hulp bij het maken van een beroepskeuze toe kan leiden!

Lees het verhaal van Evelien Kroon


Evelien is in mei 1986 geboren te Geldrop en heeft haar jeugd in Lierop doorgebracht. Al toen ze 6 jaar oud was begonnen bij haar de symptomen van narcolepsie merkbaar te worden. Men wist toen nog niet waar haar vermoeidheid vandaan kwam. Na jaren van onderzoek werd op haar 12e de diagnose Narcolepsie geconstateerd. Narcolepsie is een slaap-/waakstoornis. Het geeft slaperigheid en onbedwingbare slaapaanvallen. Je slaapt onregelmatig wat natuurlijk tot extra vermoeidheid lijdt en met name overdag meer dan lastig is. De narcolepsie heeft Evelien nu onder controle door om de drie uur 20 minuten te slapen.


Na de basisschool gaat ze naar het VWO, maar na het 5e jaar moet ze revalideren vanwege de narcolepsie en ze stroomt af naar de HAVO, die ze afrondt. Na de Havo pakt ze een tweejarige studie op in Barneveld als Dierenartsassistente, om dan in Someren te gaan werken in een dierenwinkel. Maar Evelien wil meer en ze begint een vierjarige studie Toegepaste Psychologie. Deze rondt Evelien in 2015 af. Dan even een jaartje niets. Als haar huurcontract in Nijmegen afloopt trekt ze, noodgedwongen, bij haar ouders in huis en gaat op zoek naar een huisje voor haarzelf.


In de grote schuur van haar vader ziet ze haar vader bezig auto's restaureren. Gewoon werken met zijn handen. Met haar handen bezig zijn, dat leek Evelien ook wel wat. Ze komt tenslotte uit een gezin dat graag met de handen werkt en zeer technisch zijn. Daar, in die grote schuur van haar vader, maakt ze haar eerste opknappertje. Een kastje. En wat blijkt, door het werken met de handen merkt Evelien dat het haar zelfs fitter maakt.


Ondertussen heeft ze contact gekregen met Het Ambachtshuis Brabant. Ze wordt meegenomen in een orientatietraject, onder begeleiding van een Ambachtscoach, om uit te vinden waar haar kracht ligt. Gewoon even proeven aan creatieve vakken. Evelien loopt een dag mee met een Autobekleder in Rotterdam en haar enthousiasme is geboren. Wat een leuk werk is dat, autostoelen opknappen zodat ze er weer als nieuw uitzien. Ze schrijft zich samen met haar vader in voor de 2-jarige opleiding 'Autobekleder' in Neerpelt.


Ook heeft ze zich afgelopen november opgegeven bij de Bart de Graaff Foundation. Deze foundation helpt Bikkels, jonge mensen met een lichamelijke beperking, bij het opzetten van hun eigen bedrijf. Na allerlei selecties en een pitch voor een zaal vol met ondernemers, is het haar gelukt om zich te kwalificeren als Bikkel. Evelien zit nu midden in dit traject en wij gaan zeer zeker nog veel horen van haar.

Evelien Kroon helemaal happy met haar gekozen beroep.