Haar passie en 'eerste liefde': het werken met Keramiek

Aan het woord is Jolanda van de Grint, Keramisch Vormgever te Tilburg die met veel passie en enthousiasme vertelt over haar ambacht.

In 1984 heeft zij de opleiding NLO Handvaardigheid en Textiele werkvormen afgerond met als specialisme Keramiek. De afgelopen jaren heeft zij onder andere gewerkt als medewerker Communicatie bij Switch en als medewerker PR en Educatie bij Stedenband Tilburg-Matagalpa. Vanaf juli 2015 heeft ze besloten vol te gaan voor haar passie en 'eerste liefde': het werken met Keramiek. 'Dit is zó Leuk!", aldus een gedreven Jolanda. 

Wat maakt jouw ambacht interessant?

Jolanda vindt het ambacht inspirerend vanwege het materiaal, de klei, waarbij het zoeken naar de grenzen haar bijzondere aandacht heeft. Bijv. hoe fragiel kan je werken zonder dat het breekt? Haar inspiratie haalt ze uit door de elementen aangetast materiaal zoals bijv. geroest ijzer, afgebladderde verf, verweerd hout.


Jolanda gebruikt een bijzondere manier van stoken om kleur te geven aan haar werk: Saggarfiring. Hierbij gaat het gestookte werk samen met brandbaar materiaal en metaaloxides in een keramisch omhulsel. Dit wordt vervolgens afgesloten en opnieuw gestookt: " het uiteindelijke resultaat kan ik wel beïnvloeden maar niet controleren". Juist dat maakt het werk uniek en verrassend. "Ik hou heel erg van het toeval, mezelf laten verrassen".


Jolanda wil meer betekenis geven aan haar werk en zo is het idee van een serie van in totaal 52 kruiken ontstaan. In 2016 stookte ze er iedere week één, waarbij op elke kruik haar beeldmerk met het volgnummer is verwerkt . Elke kruik is uniek en een aantal werd nog persoonlijker doordat iemand persoonlijke materialen zoals brieven of boeketten mee liet stoken. Vanuit deze serie kruiken ontstond ook het idee om urnen te maken.

Welke kwaliteiten heb je nodig om dit ambacht te kunnen uitoefenen? 

Jolanda vertelt dat kennis van en over het materiaal en daarnaast kennis over de verschillende technieken onontbeerlijk is. Wat zijn de mogelijkheden van het materiaal en waar liggen de grenzen. Het technische is soms een belemmering want je kunt niet alles maken wat je zou willen omdat dit niet past bij het materiaal. Ook moet je het niet erg vinden om vieze handen te krijgen en het heerlijk vinden om met je handen de, vaak koude klei , vorm te geven. 

Wat is de uitdaging?

Als Keramisch vormgever heb je een oven nodig en dat is een flinke investering. Daarnaast moet je wegen zoeken om je publiek, je klant te bereiken. PR is een wezenlijk onderdeel van je werk en niet altijd makkelijk. Jolanda heeft nu een mooie website en werkt veel met Facebook/Blogs waar ze inmiddels vele 'Likes' heeft. 

Samenwerking met het Ambachtshuis Brabant

"Het Ambachtshuis Brabant is heel laagdrempelig en dat vind ik een grote meerwaarde. Iedereen die interesse heeft in een ambacht kan er terecht".
Jolanda wil graag samen met het Ambachtshuis Brabant mensen de kans bieden dit ambacht te leren. Vooral mensen begeleiden en meedenken met, en in hun zoektocht naar de mogelijkheden van dit materiaal: samen zoeken naar oplossingen. Als Keramisch Vormgever kan en mag je je onderscheiden en daarin wil zij graag haar steentje bijdragen.

 

Nieuwe ideeën voor 2018: lees de blog van Jolanda

 

www.Jolandavandegrint.nl