Sandra Kluitmans: klusvrouw in opleiding

21 juni 2018

Sandra neemt deel aan de vakopleiding tot allround klusvrouw/klusman bij Het Ambachtshuis Brabant.

 

 Vakcursus tegelzetten 

 

 "Op 3 april van dit jaar heb ik een kennismakingsgesprek gehad met Liesbeth Neef over de vakopleiding tot Klusvrouw. Dit hadden we gepland n.a.v. een aantal mail- en telefonische contactmomenten, waarbij we besloten dat het tijd werd voor een persoonlijke kennismaking. Ik vond het een prettig en motiverend gesprek en blijkbaar was dit wederzijds, want ik werd door Liesbeth uitgenodigd voor de eerstvolgende bijeenkomst van het Collectief Klusvrouwen Brabant, welke de volgende avond gepland was.


Met wat gezonde spanning ben ik naar deze bijeenkomst gegaan en ontmoette daar maar liefst zo'n tiental vrouwen die allemaal met eenzelfde droom waarmaken bezig waren! Wat heerlijk en wat ontzettend motiverend om een opleiding mee te starten!
Steeds meer vrouwen ontdekken hun eigen talenten op klusgebied en durven de stap richting een carrière in een klusbedrijf te zetten.

 

Ik had al de nodige ervaring in een aantal klusvaardigheden in en om het huis, maar wil graag naast nieuwe vaardigheden als installatietechniek, elektra en tegelzetten, ook graag leren hoe het echt hoort. De zogenaamde 'kneepjes van het vak' leren. Bij de module 'Schilderen, behangen en houtreparatie' leer ik nu te werken vanuit een loodlijn bijvoorbeeld...
In mijn eigen klushuisje zijn we met onze hele groep aan het werk geweest en hebben we onder andere geleerd hoe we met tweecomponenten-houtreparatie een kozijn kunnen herstellen, hoe het zit met kit voor binnen en buiten en hoe glas terug geplaatst hoort te worden in een raamkozijn. Houtrot kunnen we nu allemaal herkennen en met schilderen en kitten hebben we flink geoefend.

 

Daarnaast volg ik de module 'Tegelzetten', iets compleet nieuws voor mij. Maar wat vind ik het leuk, ondanks de keren dat het minder goed gaat en de tegels weer net zo hard van de muur vallen als ik ze er tegenaan had gezet. Onze leermeester Jan blijft steeds positief en daagt me uit om het opnieuw te proberen, waarbij ik extra uitleg krijg, zodat het de keer erna wel lukt.
Thuis verdiep ik me in VCA, over veiligheid en voorschriften op de werkvloer....waar we tijdens de modules uiteraard ook op gewezen worden. In december volgt een examen, dus dat wordt studeren.

 

Ik kijk uit naar de nog te volgen modules, zodat ik mezelf straks zeker voel bij het aannemen van klussen, doordat ik allround opgeleid ben."

 

Klusvrouw in opleiding Sandra Kluitmans

juni 2018