Berber en Chantal, klusvrouwen in Brabant

7 oktober 2017

Twee zeer gedreven dames in het klusvak. Met als doel klussen voor de medemens en zo een eigen belegde boterham te verdienen. 

Wat ging er aan vooraf dat een vrouw zomaar professioneel klusser wordt?

Berber was o.a. bij de gemeente werkzaam. Doordat haar baan ineens overbodig was geworden kwam ze in een re-integratie traject terecht. Ze kreeg begeleiding van een coach en kwam Berber erachter dat zij geen secretariële baan meer wilde hebben. Ze bleek een doener te zijn. Berber kluste met veel plezier al veel in haar vrije tijd voor familie en vrienden. Via haar coach kwam ze bij Het Ambachtshuis Brabant in Eindhoven terecht. Per afgelopen oktober 2016 is ze daar begonnen aan de vakopleiding tot allround klusvrouw op professioneel niveau.

 

Chantal heeft in het verleden een eigen café gehad en door omstandigheden haar café verkocht. En tja, wat ga je dan doen. Er brak een heftige tijd aan waarin ze op zoek was naar waar haar ambitie ligt. Een opleiding pedicure ronde ze af, maar dat was het toch ook niet. Via internet kwam ze op de site van Het Ambachtshuis Brabant en met toestemming van het UWV maakte ze kennis met Karin Vos. Enkele oriënterende gesprekken volgden. Duidelijk was wel dat ze het werken met haar handen graag deed. Maar wat is nu leuk. Er zijn zoveel leuke dingen. Na een beroepskeuzetest te hebben gedaan bleek het klussen toch favoriet te zijn. Niet gek want ze kluste al veel in en om het huis. De keus werd snel gemaakt. Ook Chantal ging de vakopleiding Klusvrouw bij Het Ambachtshuis Brabant volgen.

 

Beide vrouwen hebben als doel dingen te creëren en te denken in oplossingen. Een super uitgangspunt om als klusvrouw door het leven te gaan. Klussen bij bijvoorbeeld de oudere mens. Niet alleen om de keukenkastjes te repareren, maar ook het gezamenlijke kopje koffie. Maar waarom klusvrouwen inhuren in plaats van mannen? Daar waren Berber en Chantal het unaniem over eens. Je werkt als vrouw anders dan een man. Neem bijvoorbeeld het opruimen van de gemaakte troep na de klus. Of gewoon meer oog voor detail. En ook dat stukje sociale taken die je meeneemt.

En hoe maak je de regio Eindhoven - Tilburg duidelijk dat er twee fantastische klusvrouwen zijn? Gewoon door bijvoorbeeld te gaan flyeren. En mond op mond reclame is heel belangrijk. Een stukje in de krant, Facebook en op Werkspot vermeld staan. Ook zijn ze lid van het Collectief Klusvrouwen Brabant waar vele klussen door particulieren worden aangemeld.

 

Berber en Chantal zijn unaniem te spreken over de goede rol van Het Ambachtshuis Brabant. Het leren van een vak geeft je de zekerheid dat jij de klussen aan kunt. Je onzekerheid verdwijnt en het vertrouwen in jezelf groeit met elke nieuwe klus.  

Meer weten over de vakopleiding allround klusser?

 

Klus aanmelden?

Voor kluswerkzaamheden kun je contact opnemen via Het Collectief Klusvrouwen Brabant waar Berber en Chantal ook deel van uitmaken.

 

KLUS AANMELDEN

  

 

©Het Ambachtshuis Brabant® - redacteur Mariëtte Nijhuis