Avans Kunstzinnige Vorming op bezoek bij Het Ambachtshuis Brabant - locatie Den Bosch

30 augustus 2017

Nog amper gearriveerd uit het buitenland, of de studenten van de nieuw gevestigde opleiding van design, kunst, animatie en fotografie komen al op bezoek bij Het Ambachtshuis Brabant, afdeling Den Bosch. Alerte docenten, of beter gezegd de tutors van de opleiding hebben bedacht dat het goed is om snel kennis te maken met interessante partners van hun opleiding.


En op woensdag 30 augustus komen 14 studenten stipt op tijd bij Het Ambachtshuis Brabant binnelopen. Ondanks de drukkende en vochtige hitte van deze dag staan ze fris en wel gemoed in de rij om geïnteresseerd met 9 van onze 25 ambachtsmensen kennis te maken.


In vloeiend Engels legt de ene na de andere vakman zijn beroep uit en laat zien dat zij met originele producten bezig zijn. Patrick (van Kleefkracht) laat zien dat hij met zijn opplakbare banners en posters nagenoeg de hele stad heeft voorzien van kleurige informatie. Met veel trots wijst hij op de onbegrensde mogelijkheden van zijn brede drukmachine. Omdat de voorlichting maar 10 minuten mag duren, mogen de studenten van Giel Pollemans, coördinator van de afdeling Den Bosch van Het Ambachtshuis Brabant, de rondleider, maar twee vragen stellen. Dan is het al tijd voor Johan van Leer en Meer in zijn werkruimte. Met informatie over een brede verscheidenheid aan leersoorten en een oneindig aantal varianten in maakbare leerproducten verlaten de studenten de ruimte om op tijd bij Fer Wijnmalen de ambachtelijke vitrinebouwer aan te komen. Verbaasd omdat Fer zelf het glas snijdt zien de studenten met bewondering de prachtige producten van Fer om zich heen. Vervolgens laat creatief meubelmaker Jan van Hees zien hoe je met bijzonder hard en ook wel duurzaam hout de mooiste designmeubelen kunt maken. Flink onder de indruk komen de studenten vervolgens bij René aan die met een bijzonder mooie glimmende tafel alle studenten in een stil leerproces het epoxyproces uitlegt. En als klap op de vuurpijl van het bewerkte hout laat René een aantal persoonlijke keramiektegels zien of in goed Engels 'Tiles for in the bathroom'. Graag maken de studenten afspraken om op korte termijn met René nog een keer langs te komen voor een maakproject met deze tegels.


In een totaal andere werkomgeving komen we bij Joost van de kostuums aan. In nagenoeg perfect Engels laat Joost de jurken, maatkostuums en bijzondere kledingstukken de revue passeren. Aan de hand van vragen zoomt Joost nog op enkele details in, maar nog net binnen de geplande tien minuten kunnen we de vakvrouw op de werkplek ontmoeten: Ellen Willink. Vooral de duurzaamheid staat centraal bij Ellen. Van vlaggen, gebruikte banners en fietsbanden komen de mooiste producten tot stand. Door deze goed te ontwerpen zijn producenten in staat om deze nieuwe vormen in grotere aantallen aan te maken. En er is volgens Ellen nog jaren voldoende vraag naar. En gelukkig nog net voor het eind van de rondleiding is het Erik van Air Design gelukt om van een afspraak terug te keren en heel enthousiast zijn flattables in alle glorie te laten zien. Een van de studenten uit Hongkong herkent met verbazing de gele eend, die in de Chinese wateren rondom Hongkong al jarenlang ronddobbert. Een product overigens dat Erik met veel passie heeft gemaakt.


Met veel voldoening, ingetogenheid en vooral heel betrokken verlaten de studenten met een rugzak vol ambachtelijke kennis en ervaring het terrein van Het Ambachtshuis Brabant en het BAC in Den Bosch. Een werkbezoek dat een herhaling verdient.

 

Giel Pollemans

Coördinator locatie Den Bosch