COMBINATIEVOORDEEL: Basiscursus lassen (MIG/MAG) èn Basiscursus TIG lassen

30 maart 2023 19:00

Deze cursus is bedoeld voor volwassenen, die enige kennis en vaardigheid willen verkrijgen op het gebied van lassen.

Het MIG/MAG lasproces is het meest eenvoudig om onder de knie te krijgen. De draad komt nl. automatisch uit de lastoorts waardoor je alleen maar op een knop hoeft te drukken en met de juiste snelheid langs je werkstuk te gaan. Het is daarom een zeer geschikte lasvorm voor iedereen die in korte tijd iets wil kunnen lassen. 

Met TIG lassen kan heel precies gewerkt worden. Het zijn vaak de mooiste lasnaden om te zien. Bovendien is TIG geschikt voor hele dunne materialen. Deze cursus is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld meubelmakers, kunstenaars, pijpfitters of hobbyisten die bezig zijn met het restaureren van een oldtimer. Maar ook voor monteurs die een eenvoudige TIG las willen kunnen leggen.

Inhoud

Beide vakcursussen bestaan uit 6 lesavonden van 2,5 uur en worden gegeven door een gediplomeerd vakman. Per cursus kunnen maximaal 5 tot 6 cursisten deelnemen, om te voorkomen dat andere cursisten de helft van de tijd moeten wachten. Op deze manier krijg je optimale aandacht en begeleiding. 

MIG/MAG lassen

  • Het zijn eigenlijk twee soorten. Het lasproces is gelijk en alleen het gebruikte gas verschilt. Daarom wordt het als één lasproces gezien. MAG lassen wordt ook wel CO2 lassen genoemd. Tijdens het lassen wordt continu mechanisch een draad aangevoerd.

Leerdoelen MIG/MAG lassen

• Uitleg van de theorie achter het MAG lasproces
• Het leren omgaan en toepassen van de specifieke veiligheidsvoorschriften tijdens het lasproces
• Het op juiste wijze bedienen van de MAG-lasmachine
• Het instellen van de juiste procesvariabele
• Het kunnen lassen in lasposities A en B
• Het onder controle houden van het lasproces tijdens het lassen zoals: keuze stekend of slepend lassen, stand van de
  lastoorts, voortloopsnelheid, het smeltbad, uitsteeklengte lasdraad, rechtlijnigheid

• Het leggen van div. lasnaadvormen gericht op stompe en niet stompe lasnaden zoals: lassnoeren, binnenhoeklas,
  buitenhoeklas en pijp met verschillende lashoogtes
• Materiaalsoort en diktes: ongelegeerd staal van 1 tot 6 mm
• Het veilig kunnen bedienen en omgaan met een haakse slijpmachine

 

TIG lassen

  • TIG-lassen behoort, net als MIG/MAG lassen, tot het elektrisch booglassen. Het is een lasproces waarbij een zeer hoge kwaliteit van laswerk kan worden bereikt. Het vraagt veel vaardigheid van de lasser, omdat er steeds met twee handen gewerkt moet worden. Eén om de lasdraad toe te voegen en de ander om de lastoorts vast te houden. Je moet een vaste hand gaan krijgen om zo gelijkmatig mogelijk te lassen.

    Indien een lasverbinding niet alleen stevig, maar ook mooi moet zijn, is TIG lassen de beste optie. Je ziet het veel bij het maken van meubels en het restaureren van auto's of motoren.

    TIG-lassen wordt vooral toegepast in dunne plaat van aluminium en RVS, maar kan ook voor staal gebruikt worden. Aangezien de lassnelheid relatief laag is verbrandt je niet snel het materiaal. Er wordt gestart met RVS en staal lassen. Indien je dit goed genoeg onder de knie krijgt gedurende de lessen, kan er ook nog aluminium gelast worden. Dit kan voor iedere deelnemer anders zijn!

Leerdoelen TIG-lassen

• Uitleg van de theorie achter het TIG-lassen. Ook andere lasprocessen komen kort voorbij.
• Het leren omgaan en toepassen van de specifieke veiligheidsvoorschriften
• Het instellen van de juiste variabele en bedienen van de lasmachine
• Het leren van vloeien en zodra dit lukt de handeling van toevoegen
• Het leren lassen van een T-Stuk.
• Het leren lassen van een hoekstuk, met vloeien en toevoegen
• Oefenen van behendigheid in het lassen van deze stukken

Startdatum

Via de aanmeldknop zijn actuele startdata te bekijken

Deelnemers: max. 5 tot 7.

>> AANMELDEN

Locaties

Laswerkplaats van het Stedelijk College in Eindhoven-noord. 

Laswerkplaats van Raul Castillo in Eindhoven-zuidoost.

Studiebelasting/huiswerkopdrachten

Cursusomvang in uren: 2 keer 15 lesuren (2 keer 6 lesavonden).
Voor de deelnemers die dit vak professioneel willen leren beoefenen, adviseren we om via gerichte praktijkopdrachten, extra praktijkuren te maken.

Eindtoetsing / certificering

De vakcursus wordt afgesloten met een Bewijs van deelname van Het Ambachtshuis Brabant en een overzicht van behaalde leerdoelen.

Informatie & aanmelding

Om je aan te melden kun je op de aanmeldknop klikken. Eerst meer informatie? Neem dan contact op met bastienne.gootjes@onsambachtshuis.nl

 

Het lesgeld dient na ontvangst van de factuur te worden betaald, evt. in de afgesproken betaaltermijnen.

Indien je voor de STAP subsidie wilt aanmelden, ontvang je bij aanmelding een Bewijs van deelname, dat je nodig hebt bij aanmelding met STAP. Wordt de subsidie aan je toegekend? Dan dien je het bewijs hiervan zo spoedig mogelijk te mailen naar onderwijssecretariaat@onsambachtshuis.nl.

Mocht de STAP subsidie NIET aan je worden toegekend, dan verwachten wij wel dat je deelneemt. Anders gelden onze Algemene voorwaarden, die je kunt vinden op onze website. Wij maken gebruik van de NRTO Algemene voorwaarden, die tot stand zijn gekomen in overleg met De Consumentenbond.